Saopštenje za javnost potpredsjednika Skupštine Grada Mustafe Gradaščevića prenosimo u cijelosti:

Apel za pomoć poljoprivrednicima!

Ova godina je, kad govorimo o poljoprivredi, prepuna izazova koji opterećavaju ionako slaba pleća domaćih poljoprivrednika. Proljetne obilne kiše, poplave, najezda biljnih bolesti i štetočina, svinjska kuga, i jučeršnje olujno nevrijeme. Mnoge poljoprivredne kulture su podbacile što se najbolje može vidjeti na primjeru pšenice. Njena cijena i prinos ne mogu biti ponos našeg težaka. Prosječan prinos pšenice je iznosio oko 3,5 tone po hektaru. Cijena se još nažalost ne zna! Ali kakogod kilogram pšenice neće preći 0,30 pfeninga. Kada uzmemo prosječan prinos, cijenu i to saberemo vidjećemo da su poljoprivrednici u debelom minusu.

Aktuelna situacija oko afričke svinjske kuge koja prijeti da desetkuje ovu granu stočarstva u semberskim selima. I opet, najviše su pogođena mala poljoprivredna gazdinstva. U većini semberskih sela koja su nekad brojala hiljade svinja, sada nema niti jedne! Da stvar bude još gora, situacija oko afričke svinjske kuge još ne jenjava.

Kao da problemima nema kraja – sinoć je olujni vjetar načinio ogromne štete na plastenicima širom Semberije pogađajući tako i naše vrijedne povrtlare. Za većinu poljoprivrednika ova proizvodna godina je snoćnim nevremenom završena!

Dok sve ove nepogode traju, dok naši domaćini zbrajaju gubitke i gledaju kako sezonu završiti sa što manjim minusom, dotle na domaćoj političkoj sceni svjedočimo političkoj borbi. Nažalost, nije to borba koja ide u prilog „običnom“, „malom“ čovjeku nego se i ovakve situacije koriste za jeftine obračune političkih neistomišljenika.

Koristim priliku da pozovem sve one koji imaju političku moć i ODGOVORNOST, sa lokalnog, entitetskog i državnog nivoa vlasti, da sve svoje razmirice ostave po strani i zajedno se fokusiraju na jedan cilj – sačuvati poljoprivredu i poljoprivrednike u Semberiji. Mnogo je načina kojima se može ukazati direktna pomoć i ubrzati oporavak naših gazdinstava, naših ljudi, naših sela….

Svi zajedno zapitajmo se prijeti li nam gladna godina!?

Dešavanja uBijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име