V.d. direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović, kaže da već 15-ak dana borave u Ugljeviku zbog pojave afričke kuge svinja, ali da su sinoć imali i intervenciju zbog posljedica koje je izazvalo veliko nevrijeme na području Semberije.

„Pripadnici RUCZ RS sinoć su imali intervenciju izazvanu velikim nevremenom, odnosno udarnim vjetrom koji je pogodio Grad Bijeljinu, Ugljevik, Šamac, ali i zapadne opštine Republike Srpske, Grad Banjaluku, Gradišku, Prnjavor, Laktaše… gdje je šteta izuzetno velika i na individualnim objektima i na poljoprivrednim dobrima. Što se tiče Bijeljine, Ugljevika i Šamca, došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom. Ekipe Elektrodistribucije rade na terenu, pratimo sve informacije i ažuriramo u okviru Republičke uprave civilne zaštite, ali sa raspoloživim snagama smo na usluzi građanima. Trenutno smo u Ugljeviku sa preko 40 pripadnika, a sinoć smo zajedno sa vatrogascima, spasiocima iz Bijeljine, sa Civilnom zaštitom Grada Bijeljina priskočili u pomoć i radili na otklanjanju posljedica u samom Gradu Bijeljina i danas nastavljamo“, rekao je Novitović.

Kako kaže, dva tima odlaze, na zahtjev načelnika Opštine Šamac, da im pomognu.

„Oni su sanirali prve štete, sinoć je bio prohodan i magistralni put, oslobodili su dio oko Crkvine koji je zbog posljedica jakog vjetra bio zatvoren za saobraćaj. Nema magistralnih i regionalnih puteva koji su u prekidu, svi su prohodni, ali je velika šteta na individualnim stambenim objektima, u pojoprivrednim gazdinstvima. Šteta je velika na velikom dijelu RS“, naveo je Novitović i nastavio:

„Lokalne zajednice tek formiraju komisiju i one će proći i popisati štetu. Republički hidrometeorološki zavod i RUCZ dale su rano upozorenje, odnosno crveni meteoalarm na jake udare vjetra i ovo je sve očekivano. Prognostički modeli koje koristi RHMZ izuzetno su pouzdani i građani se nakon upozorenja moraju ponašati dodatno i odgovornije i savjesnije. Odgovoran i savjestan građanin je naš najveći saveznik. Građani treba da znaju da ih niko ne može zaštititi u toj mjeri koliko oni u provođenju preventivnih mjera mogu zaštititi i svoj život i svoju imovinu“, istakao je Novitović.

Prema njegovim riječima, svi timovi Elektrodistribucije su na terenu i da građani moraju imati strpljenja.

„Oni nemaju dovoljno timova da svima u istom trenutku izađu u susret. Mi smo, takođe, u objektu u kom nema struje, ali mi to rješavamo agregatima. I mi smo u redu čekanja i ne tražimo da budemo u prioritetu kod Elektrodistribucije u Ugljeviku. Odgovorno ponašanje je izuzetno bitno, kod svih. Imamo najavu za pogoršanje vremena u popodnevnim i večernjim satima, ali se nadamo da ćemo proći sa minimalnim štetama i posljedicama. Vidite okruženje, ovo nije izolovano i samo na našem području, već je obuhvatilo veći prostor i region. Izborićemo se, ali da bi bile što manje štete i posljedice, moramo poštovati upozorenje i provoditi preventivne mjere“, zaključio je Novitović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име