Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS gostujući u emisiji Oko u Oko portala Dešavanja u Bijeljini, komentarisao je trenutnu situaciju na teritoriji Grada Bijeljina i opština Ugljevik i Lopare, a vezano za afričku kugu svinja i proglašenu vanrednu situaciju.

Kakvo je po vama trenutno stanje na terenu prvenstveno u Bijeljini, pa u Ugljeviku i Loparama

Trenutna situacija po broju eutanaziranih i uginulih životinja je preko 3.300. Što se tiče situacije, da napravimo paralelu – juče je Institut mogao da radi 100 analiza, danas može da radi 450. Da li ćemo uspjeti da uzmemo 450 uzoraka? Ako ne budemo uspeli, tražićemo pomoć iz okruženja, odnosno lokalnih zajednica u okruženju, Zvornik, Doboj, Banjaluka i sa veterinarima i sa inspektorima pojačamo uzorkovanje na sumnjive slučajeve. Što se tiče odvoza, imamo pomak, imamo dva specijalizovana vozila i na broj ljudi iz specijalizovane jedinice u Gradu Bijeljina za sanaciju terena imamo angažovane i pripadnike oružanih snaga, odnosno iz Trećeg RS puka. U toku današnjeg dana ćemo vidjeti da i na punktovima za dezinfekciju dobijemo podršku pripadnika oružanih snaga, tako da ćemo rasterećenije raditi. Ono što je zabrinjavajuće je pojava da i na ugroženoj teritoriji imamo pozitivne rezultate. To je alarm za dodatnu ozbiljnost, dodatno pojačavanje mera i za što kvalitetniji odgovor, odnosno da apelujemo na građane, na savesno postupanje, da na sve moguće načine i uz pomoć policije, i uz pomoć inspekcijskih organa sprečimo te sive tokove, premeštanje životinja, sve moguće načine prometovanja životinja.

NOVITOVIĆ: Postoje određene informacije da nesavjesni građani odbacuju uginule životinje u rijeku Savu

Uduženja iz Bijeljine tvrde da je vanredna situacija trebala biti proglašena i ranije imputirajući to i lokalnoj i republičkoj vlasti

U toku inspekcijskog nadzora koji je obavljen 7, jula, u preporukama je navedeno i predloženo Gradonačelniku da uvede i proglasi vanrednu situaciju na teritoriji Grada Bijeljina. Moje mišljenje je da je to trebalo još u junu mesecu uraditi na delu teritorije Grada Bijeljine. Slažem se sa stavom poljoprivrednih proizvođača koji su to i nekoliko puta javno izneli i u toku sastanka. Mi smo i ovih sedam do osam dana pratili situaciju i verujte, zakon se mora poštovati. Da smo ranije proglasili vanrednu situaciju, dobili bismo situaciju da imamo tužbe od strane određenih udruženja građana, advokata i to bi nas odvelo u situaciju da ne možemo kvalitetno delovati. Mi nismo gubili vreme i pokušavali smo da preduzimamo sve mere i bez proglašene vanredne situacije, ali kažem vam, tačno je i slažem se i delim to mišljenje sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača koji kažu da se proglašenje vanredne situacije trebalo uraditi mnogo ranije. Gradonačelniku je to predloženo 7. jula, mi smo čekali Vladu RS i zbog toga smo bili u stanju ograničenog delovanja, ali smo i ispoštovali sve zakonom propisane procedure i proglasili vanrednu situaciju na delu teritoriju RS, za Grad Bijeljinu, teritoriju opštine Ugljevik i Lopare.

Premijer Višković je kritikovao lokalnu vlast da nema dovoljno dezinfekcionih punktova, dezo barijera. Kakva je situacija na terenu?

RUCZ je na sastanku preuzela obavezu da postavi 28 dezo barijera. Dezo barijere se postavljaju na lokalnim putevima, na svim putevima regionalnog i magistralnog karaktera, s tim što mi već imamo postavljene punktove za dezinfekciju vozila i zajedno sa JP „Putevi RS“ i „Bijeljina putem“ počinjemo sa grebanjem puta na određenim lokacijama kako bi na magistralnim saobraćajnicama uspostavili bazene za dezinfekcionu tečnost i uspostavili punktove za dezinfekciju za vozila bez zaustavljanja, odnosno dezinfekciju sa smanjenjem brzine kretanja vozila na magistralnim saobraćajnicama. To je proces koji zahteva koordinaciju Ministarstva saobraćaja, JP „Putevi RS“, „Bijeljina puta“, ali ga uspešno realizujemo.

Redovno se radi i inspekcijski nadzor lokalnog štaba, gradonačelnik Bijeljine tvrdi da se radi o politizaciji

Ni u jednom zapisniku o inspekcijskom nadzoru, niko nije dao prigovor da se radi o politizaciji. Iz samog zapisnika se može vidjeti da sva postavljena pitanja od strane inspektora su struka i sistem zaštite i spašavanja. Da li je politizacija ako Grad Bijeljina ne izdvaja 2% za Civilnu zaštitu? Da li je politizacija ako kažete da je budžet Grada preko 59 miliona? Vaša zakonska obaveza je na osnovu člana 153. stav dva da lokalna zajednica izdvaja 2% usvojenog budžeta, 590 hiljada bi trebalo da ide za preventivne mere, a 590 hiljada KM za opremanje. Ceo budžet Grada Bijeljine za Civilnu zaštitu mislim da je 36.000 KM. Kolika je razlika od 36.000 do dva puta po 590 hiljada? Da li je to politizacija?

NOVITOVIĆ: Svi lokalni putevi u Bijeljini, Loparama i Ugljeviku biće obezbijeđeni dezinfekcionim barijerama

Juče je održan zajednički sastanak u Bijeljini na kome je bio prisutam Ministar Minić, direktor policiije, Vi, predtavnici Veterinarskog zavoda RS, načelnici Ugljevika i Lopara, da li su se stavovi približili kako vidite buduću saradnju sa lokalnim štabom

Svi učesnici sastanka su rekli da je sastanak bio konstruktivan. Ono što je najbitnije je da pojačamo efikasnost i da se na terenu vide rezultati tog sastanka. Ti rezultati su odmah vidljivi – od analize 450 uzoraka u odnosu na 100 uzoraka koliko je do juče moglo biti analizirano. Vidi se u povećanju broja inspektora na terenu, vidi se u povećanju broja vozila i mehanizacije, vidi se u povećanju broj dezinfekcionih punktova i barijera, u tome da tri vozila konstantno rade natapanje dezinfekcionom tečnošću, vidi se da smo zajedno sa Gradskom upravom analizirali i da nam je danas u fokusu Brodac. Vidi se pomak u svakom slučaju, bolja koordinacija uvek za rezultat bolje delovanje na terenu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име