U Bratuncu će danas biti obilježena 31 godina od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 ubijenih Srba služiće Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Parastosu će, kako je najavljeno, prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Očekuje se prisustvo i drugih zvaničnika Republike Srpske, kao i gostiju iz državnog vrha Srbije.

Srpski patrijarh služiće u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu uz sasluženje Njagovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više arhijereja.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, u 11.30 časova krenuće litija od hrama do groblja u Bratuncu.

Prema programu obilježavanja, u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju patrijarh Porfirije služiće pomen stradalim Srbima uz sasluženje arhijereja i sveštenstva.

Nakon parastosa biće položeno cvijeće i vijenci kod spomen-krsta, a obraćanje zvaničnika predviđeno je u 12.20 časova.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz Srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 31 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Niko od zarobljenih nije preživio, a deset se još vode kao nestali.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata najčešće napadale srpska sela na najveće pravoslavne praznike, a na Petrovdan 1992. godine napale su sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju plana etničkog čišćenja započetog u aprilu iste godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli, jer su, osim ubijanja i progona civilnog stanovništva i uništavanja imovine, uništavali i srpska groblja i bogomolje.

Muslimanske snage su tokom cijele 1992. godine napadale srpska sela i ubijale i uništavale sve što je srpsko.

Da bi zaštitile srpsko stanovništvo u Srednjem Podrinju od uništenja Vojska Republike Srpske u proljeće 1993. godine pokreće kontraofanzivu, ali do oslobađanja Srebrenice tada nije došlo zbog intervencije međunarodne zajednice koja je ovu, tada muslimansku, enklavu proglasila zaštićenom demilitarizovanom zonom UN.

Muslimanska komanda pripremala je akcije i koristeći zaštitu međunarodnih vojnih snaga /Unprofor/ organizovala je napade na srpske položaje, posebno 1995. godine kada su jake snage iz zaštićene zone krenule u napad na komandu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Crnoj Rijeci kod Han Pijeska.

Taj napad je razbijen i ubrzo je uslijedilo oslobađanje Srebrenice koja ulazi u ustavno-pravni sastav Republike Srpske u julu 1995. godine.

Centralno obilježavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom „31 godina, zločin bez kazne“ u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име