Ovako je govorila GORDANA STUPAR – ŽENA HEROJ: Karcinom ne treba da bude bauk u društvu – biti bolestan nije sramota

Datum:

Share post:

Predsjednica Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ Gordana Stupar, koja je preminula juče, u 64. godini života,  bila je žena heroj, veliki borac i optimista koji se sa velikom srčanošću borio protiv najstrašnije bolesti modernog doba – karcinoma, ali je i davala podstrek i animirala druge žene da povedu računa o svome zdravlju.  

Prvu operaciju imala je prije tridesetak i više godina, ali je tvrdila da je ostala ista i da je bolest nije promijenila. Operisala je obje dojke i jetru.

Gordana je tvrdila da je najvažnije da osoba koja sazna da je bolesna zna da se nosi sa problemom, često ističući da je psiha najvažnija u toj borbi.

Ukazivala je i na značaj podrške porodice, ali i okruženja, u liječenju, ističući da je saznanje da si potreban svojoj djeci i porodici najvažniji pokretač i motiv da se izdrži.

Iako je imala život ispunjen borbom i suočavala se sa ozbiljnim problemima, nije posustajala, a imala je snage i za druge, za one koji su se suočavali sa istim problemima kao i ona.

Gordana je 2004. godine došla u Bijeljinu, a zatim se upoznala sa mladom ženom, Đujom Pejić, koja se u to vrijeme liječila od karcinoma. Organizovale su osnivačku skupštinu Udruženja „Gea“ i tako krenule sa aktivnošću podrške ženama oboljelim od karcinoma.

Đuja Pejić

Gordana je željela i imala je snage da kaže da karcinom ne treba da bude bauk u društvu i da biti bolestan nije sramota.
Ona je često ukazivala na značaj preventivnih pregleda, istučiću da žene treba da imaju obavezu da redovno idu na preglede.

Samo Udruženje „Gea“ mnogo je učinilo u podizanju svijesti kod žena o značaju preventivnih pregleda, ali su pružali i pružaju i dalje podršku onima koji se suočavaju sa karcinomom, stupajući u kontakt sa ljekarima, dijeleći svoje iskustvo ali i pružajući druge vidove podrške i pomoći oboljelima od karcinoma dojke.

Udruženje je do sada nabavilo dva mamografa, organizujući donatorske večeri. Jedan mamograf je statičan, a drugi je mobilan i bio je u svim ambulantama porodične medicine.

Žene iz Udruženja i Gordana zalagale su se za ostvarivanje novčane naknade za sve oboljele žene, jer je liječenje skupo, a većina ne radi.

Osim po velikom doprinosu koji je dala u podizanju svijesti kod žena i isticanju značaja borbe cjelokupnog društva protiv epidemije karcinoma, Gordana će ostati u sjećanju kao veliki humanista i borac, žena neuništivog duha i optimizma.

Sahrana Gordane Stupar, rođene Petrović, obaviće se sutra, 15. novembra u 13.00 časova na groblju Nove Hase u Bijeljini.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

CIK BiH: Skeneri na Lokalnim izborima i u Bijeljini

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne...

JSD Partizan mijenja ime!?

Redovna skupština JSD Partizan održana je na stadionu, u prostorijama Sportskog društva, a jedan od predloga koji je...

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo 2.877.460 KM podsticaja za 1.073 korisnika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo 2.877.460 KM podsticaja...

Stevanović, advokat iz Bijeljine naplatio dug koji IRB nije mogao

Bijeljinski advokat Miloš Stevanović koji je nedavno otkupio dospjela potraživanja Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, počeo je...