NA DANAŠNJI DAN rođen Nehru, srpska vojska oslobodila Baranju, UHAPŠEN hrvatski ratni zločinac ANDRIJA ARTUKOVIĆ (foto)

Datum:

Share post:

Na današnji dan, 14. novembra 1918.  godine srpska vojska je u Prvom svjetskom ratu oslobodila Baranju, oblast s većinskim srpskim stanovništvom.

Godine 1889, na današnji dan, rođen je indijski državnik Džavaharlal Nehru, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Nehru je po povratku sa studija u Engleskoj postao advokat, ali se ubrzo posvetio politici i borbi za nezavisnost Indije, postavši sljedbenik Gandija. Po sticanju nezavisnosti Indije 1947.  godine postao je prvi premijer i šef diplomatije.

Na današnji dan, 1984. godine, u Los Anđelesu je uhapšen hrvatski ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova fašističke NDH u Drugom svjetskom ratu.

Andrija Artuković

Živio je od 1948. u SAD. Američke vlasti su se oglušivale o zahtjeve Jugoslavije za ekstradiciju. Izručen je tek 12. februara 1986. Poslije suđenja u Zagrebu, optužen samo za neka pojedinačna zlodjela, ali ne i za zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, osuđen je na smrt, ali kazna nije izvršena. Umro je u zatvoru nepune tri godine kasnije.

Na današnji dan 2003. godine delegacija Saveza logoraša Republike Srpske je u Hagu predala istražiocima novu dokumentaciju o zločinima nad Srbima u BiH.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
.
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...