Udruženje slijepih i slabovidih Bijeljina – Najveći problem finansijske prirode

Datum:

Share post:

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih Bijeljina Ljiljana Jovičić kao najveći problem ove kategorije stanovništva istakla je nedovoljnu finansijsku podršku.

„Kada se finansijski problem riješi, sve je mnogo laše.  Ako govorimo o podršci, naročito lokalnih vlasti, ali i republičkih, oni nam pomažu kada je riječ o pristupu institucijama, obezbijedili su nam prilaze, ispred Robne kuće imamo staze za slijepe. U suštini, pomažu koliko su u mogućnosti. Jedino kada je riječ o primanju tuđe njege, bilo bi dobro da dođe do povećanja, a problem je i što plaćanja nisu redovna“, rekla je Jovičićka.

Udruženje slijepih i slabovidih Bijeljina ima oko 90 članova.

Specijalna biblioteke za slijepa i slabovida lica RS – 12.000 bibliotečkih jedinica
Želimir Radinović, direktor JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, koja ima 12.000 bibliotečkih jedinica, ukazao je juče na značaj postojanja ovakve ustanove, kao i njen dalji razvoj.

Zelimir Radinović

„Biblioteka postoji od 2006, a zvanično je počela sa radom od 2007. godine. Kada je riječ o knjižnom fondu, mi danas možemo govoriti o 12.000 bibliotečkih jedinica, ali to je isuviše mali broj da bi se mi hvalili tim. Kada je riječ o slijepim i slabovidim licima, možda i nije primjereno govoriti jezikom brojki. Koliko god da je u pitanju ljudi i opreme, najvažnije je da Biblioteka postoji, kao ustanova koja se bavi obrazovanjem, informisanjem i zadovoljavanjem kulturnih potreba slijepih i slabovidih lica“, rekao je Radinović, istakavši da je razvoj Biblioteke proces kojem se mora težiti, kao i raditi na tome.

„Mi smo preduzeli niz koraka, kao što su bibliotečke razmjene sa srodnim bibliotekama u regionu, saradnja sa svim organizacijama slijepih, kao i saradnja sa Centrom „Budućnost“ Derventa“, kaže Radinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MRŠIĆ: 18. i 19. maja “I sajam ljepote i zdravlja” u Bijeljini – Novac od ulaznica biće proslijeđen Udruženju “GEA” (video)

U Bijeljini će 18. i 19. maja biti organizovan Prvi sajam ljepote i zdravlja u Hotelu "Drina". "Svi će...

DODIK: Srbija snažan oslonac Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija snažan oslonac Republici Srpskoj. Dodik je naveo da je...

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...

VLADIMIR MILIĆEVIĆ – dvije decenije sinonim za odbojku u Bijeljini (foto)

U Bijeljinu je došao daleke 2000 godine iz Niša u kojem je igrao za OK "Niš". Uz jednu...