Cvjeta crno tržište ''znanja'': NARUČI, PLATI, DIPLOMIRAJ!

Datum:

Share post:

U BiH je veoma lako pronaći oglase koji nude uslugu izrade, maturskih, seminarskih, diplomskih i master radova. Raspitali smo se kako zakon i obrazovne ustanove tretiraju ovakvu djelatnost.
 

Na crnom tržištu znanja na internetu mogu se naći radovi iz skoro svih naučnih branši – po simboličnim cijenama. Najjeftiniji seminarski je 20 kovertibilnih maraka, diplomski rad košta oko 100 KM i više, naučni rad oko 200, magistarski je do 500 KM.

U jednom od oglasa se navodi da radove izrađuju po zahtjevima naručioca ili po uputstvima mentora. U oglasu se napominje da se ne nude radovi koji su prethodno branjeni na nekim od domaćih fakulteta.

"Oblasti kojima se bavimo i koje aktivno obrađujemo su pravo, kriminalistika, forenzika, ljudski resursi, ekonomija, marketing, informatika, turizam, ekologija, bezbjednost i zaštita, odnosi s javnošću…," navodi se u oglasu firme ili ponuđača koji je naveo da je iz Prijedora.

Napominju da seminarske i maturske radove pišu iz svih oblasti, za sve fakultete, srednje i visoke škole, a diplomske i master radove izrađuju samo iz gore navedenih oblasti.

"Zbog desetogodišnjeg iskustva u pisanju svih vrsta naučnih radova, kao i zbog odgovornosti prema osobama sa kojima sarađujemo, gotove radove sa interneta ne preuzimamo, ne bavimo se obmanama i podvalama takve vrste, te radove koje pišemo ne plasiramo na internet", stoji u oglasu.

Jedan od onih koji se bavi ovim "honorarnim poslom" kaže da se zna desiti da imate stalnu mušteriju. Naručiocu prvo radite maturski u srednjoj školi, a kasnije seminarske radove na fakultetu i na kraju diplomski.

"Maturski su oko 50 KM, seminarski 50 po tekstu, a diplomski sam naplaćivao 200 KM. Znao sam uraditi i po tri maturska rada za jedno veče," kaže naš sagovornik uz molbu da ostane anoniman.

Imajući u vidu sve ovo zanimalo nas je kako zakoni u Republici Srpskoj tretiraju ovakvu djelatnost, da li je ona legalna i da li su nadležnim organima prijavljivani slučajavi ''kucanja diplomskih radova'' od strane obrazovnih ustanova i drugih osoba.

U MUP-u Republike Srpske kažu da Krivičnim zakonikom RS pružanje usluga izrade diplomskih i ostalih naučnih radova nije inkriminisano kao posebno krivično djelo.

"Obrazovne ustanove ili fizička lica Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske do sada nisu prijavljivali takve radnje", rekli su u MUP-u RS.

Provjera plagijata – GRATIS!
Univerzitet u Banjaluci od 1. oktobra 2017. godine "naoružan" je softverom za prepoznavanje plagijata studenata na drugom i trećem ciklusu studija (master radovi i doktorske disertacije).

Na postavljeno pitanje da li imaju mogućnost ili alate da otkriju diplomske (naučne i istraživačke) radove koji su "naručeni" putem interneta ili na neki drugi način, nismo dobili konkretan odgovor.

U kratkom dopisu potvrdili su samo da tokom ove i prošle godine softver nije upozoravao na mogući plagijat, ali ne i da li je tokom pomenutog perioda bilo sumnji u autentičnost pojedinih radova.

"Cilj provjere je da se utvrdi da li i u kojoj mjeri je rad originalan, da predstavlja rezultat rada njegovog autora, i u kojoj mjeri su u radu poštovana akademska pravila citiranja, navođenja izvora i slično", naveli su iz Univerziteta u Banjaluci.

diplomski, štampačIZV

Međutim, ponuđači stručnih radova, nude i ovu uslugu! U jednom oglasu stoji, da osim što izrađuju sve vrste radova "vrhunskog kvaliteta", nude softversku provjeru plagijata – gratis!

"Radimo profesionalno, bez plagijata i u dogovorenim rokovima. Sve radove provjeravamo u sofveru koji otkriva plagijat pri Univerzitetu u Sarajevu i drugim univerzitetima. Pisanje i izradu projekata vrši visoko edukovan tim mladih ljudi. Svi saradnici uspješno su završili studije (min. prvi + drugi ciklus) sa visokim prosjekom. Plaćanje je po preuzeću. Stroga diskrecija je zagarantovana", navodi se u ovom oglasu.

Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske (član 52), propisano je da se stručni, naučni i umjetnički rad za koji nadležni organ utvrdi da je plagijat smatra ništavnim i da se nagrade, zvanja i titule koje je lice steklo plagijatom, takođe smatraju ništavnim.

Statutom Univerziteta u Banjaluci (član 88), propisano je da se licu koje je steklo odgovarajuće naučno ili stručno zvanje, odlukom Senata može oduzeti stečeno zvanje ukoliko je stečeno plagijatom.

Lučka: Obezvrijeđen sistem obrazovanja 
Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava tvrdi da je mogućnost kupovine diplomskih radova "na svakom koraku" pokazatelj koliko je obezvrijeđen obrazovni sistem u cijeloj BiH.

"To znači da su škole i obazovne ustanove koje imaju sumnjiva imena i još sumnjivija poslovanja praktično svoje nezakonito djelovanje stavili u službu onih koji hoće da iskoriste lak način za sticenje diploma. Sa druge strane imamo ljude koji su pošteno zaradili svoj komad papira i kao takvi dobijaju otkaze ili ne mogu doći do posla. Na kraju dolazimo do toga da sve više ljudi sa legalnim diplomama napušta BiH i da će ova zemlja postati utočište za one koji se bave nelaglnim aktivnostima i samo sebi donose korist", rekao je Lučka.

Prema njegovim riječima, da bi se ove pojave iskorijenile tj. najblaže rečeno spriječile, potrebno je da se počnu primjenjivati zakoni i da sve institucije izvrše sveopštu kontrolu svih diploma.

"Istovremeno sa navedenim postupcima treba upoznati i javnost koja bi trebala imati uvid u takve aktivnosti. One koji su sa falsifikovanim diplomama stekli određenu korist treba procesuirati i prema njima sprovesti zakonske uređene postupke", podvukao je Lučka.

Kako stvari stoje, naše društvo se u borbi protiv nelagalnih i polulegalnih aktivnosti sticanja zvanja može isključivo osloniti na savjest pojedinaca koji će eventualne informacije o "kupljenom znanju" prijaviti da se istraže.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

 U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u ponedjeljak, 6. maja, donijeće odluku o raspisivanju lokalnih izbora...

Omladina SDS Bijeljina u nedjelju organizuje druženje sa sugrađanima

Omladina SDS-a organizuje druženje sa sugrađanima povodom Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika u nedjelju, 5. maja sa početkom...

Pokret za Bijeljinu na Veliki petak poslao poruku sugrađanima (foto)

U susret najradosnijem danu Hristovom vaskrsenju, Pokret za Bijeljinu je 3. godinu za redom organizovao podjelu vaskršnjih jaja...

Protivgradna zaštita juče ispalila 17 raketa na području Republike Srpske

Protivgradna zaštita dejstvovala je sa 17 protivgradnih raketa na području Republike Srpske. Tokom jučerašnjeg dana, od 14.28 do 16.50...