BIJELJINA: Načelnik specijalne bolnice za bolesti štitaste žlijezde ''Čigota'' sa Zlatibora ordinira u ''Galamedici''

Datum:

Share post:

U naš grad je počeo da dolazi i radi ugledni stručnjak specijalista nuklearne medicine dr Nenad Laketić, koji radi u Specijalmoj bolnici za bolesti štitaste žlezde i metabolizma „Čigota“ Zlatibor, kao načelnik Odjeljenja nuklearne medicine, te u drugim renomiranim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i regionu.
 
Doktor Nenad Laketić će ubuduće raditi u pružati specijalističko – konsultativne usluge u klinici „Gala Medica“ u Bijeljini, rekli su za portal Dešavanja u Bijeljini u ovoj renomiranoj Zdravstvenoj ustanovi.
 
Dr Nenad Laketić je vrhunski stručnjak za bolesti štitaste žlijezde.
 
Medicinski fakultet završio je 2005. a specijalizaciju iz nuklearne medicine u Beogradu 2014. godine.
 
Zaposlen u Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlijezde i metabolizam Čigota, Zlatibor od 2007. do danas.
 
Polje rada: bolesti štitaste žlijezde, ambulanta, ultrazvuk, biopsije tankom iglom, scintigrafije, liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom, liječenje radioaktivnim jodom kod diferentovanih karcinoma štitaste žlijezde. Nuklearna dijagnostika: scintigrafije kostiju, pljuvačnih žlezda, paraštitastih žlijezda, jetre, bubrega.
 
Nosilac je projekta saradnje SB Čigota sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Član uredništva Medicinskog glasnika. Član stručnog odbora matične ustanove.
 
8 znakova da štitna žlezda ne radi kako treba: Ovo su najčešći simptomi na koje treba da obratite pažnju!
Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike
 
 

Štitna žlezda, leptirasta žlezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad štitnjače može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Sledećih osam simptoma česti su znakovi da štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona.
 
1. Promene u spavanju
Nesanica može biti znak da štitna žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza). S druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona.

 2. Neobjašnjiv osećaj težine i mentalni zamor
Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu da se pojave osećaj mentalne zamagljenosti“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.
 
3. Promene u probavi
Konstipacija (zatvor) može biti znak da štitna žlezda nije dovoljno aktivnaPrekomerna aktivnost štitnjače ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivost creva i učestale stolice. 
 
4. Opadanje kose
Proređivanje kose i posebno obrva može biti znak bolesti štitne žlezda. I premalo i previše aktivna štitna žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.
 
5. Prekomerno znojenje
Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregrejava“. 
 
6. Neobjašnjive promene u telesnoj težini
hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može da uzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da imati pojačan apetit, a i da gubi na težini.
 
7. Osećaj da ćete iskočiti iz kože
Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitnjače, često se javlja osećaj prevelike energetske napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često je i lupanje srca.
 
8. Ginekološki problemi
Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitnjače. Ako pak štitnjača proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže. Problemi sa štitnjačom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DANI RADOSTI NA MARAKANI: Zvezda proslavila Đurđevdan posle sedme titule u nizu (foto)

Fudbalski klub Crvena zvezda je u Centralnoj loži stadiona proslavio krsnu slavu Đurđevdan. Klupska slava, Sv. Velikomučenik Georgije je...

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

Moskva će uzvratiti britanskim ciljevima u Ukrajini ili drugdje ako Kijev upotrijebi rakete koje je obezbijedila Velika Britanija...

BIJELJINA: Udruženje „Siguran korak“ želi svim Romima srećan Đurđevdan! (foto)

Udruženje "Siguran korak" čestitalo je svim Romima srećan Đurđevdan, kao i svima koji danas slave krsnu slavu Svetog...

LOPARE: Episkop Fotije na Đurđevdan, slavu Opštine, služio liturgiju (foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je na Đurđevdan, Dan i krsnu slavu opštine Lopare, u crkvi Pokrova Presvete...