U Bijeljini organizovana CAC i CACIB izložba pasa (foto, video)

Datum:

Share post:

Kinološko udruženje „Semberija“ danas je organizovalo državnu izložbu pasa (CAC) i drugu međunarodnu izložbu pasa (CACIB) u Bijeljini u Etno – selu „Stanišići“. Ovo je četvrta izložba u organizaciji ovog kineloškog društva i prijavilo se oko 270 pasa iz raznih država svijeta.

“U samoj organizaciji izložbe, učestvovalo je oko 20 organizatora. Prijavljeno je oko 270 pasa iz BiH, Srbije, Italije, čak i Gane, Amerika… Ovo takmičenje je izbor za najljepšeg psa, gdje se gleda sve – dlaka, kako se pas kreće, kako izgleda, baš kao da su manekeni i manekenke. Imamo devet grupa i u svakoj po dva do tri izbora. Kada izaberemo najljepše, oni idu na bis, a nakon toga na super bis, što je jedna od najvećih titula na oba takmičenja”, rekao je Dejan Ismić iz Kinološkog udruženja “Semberija”.

Armin Rušidi objasnio je da je izložba rangirana po grupama, odnosno po starostima pasa – od najmlađih, beba, do najstarijih, veterana.

“Na osnovu toga se rangiraju razredi i biraju psi. Onda najbolji psi idu u centralni ring i izabira se najbolji pas na čitavoj izložbi. Svaka grupa izabira najljepšeg među ženkama i mužijacima, onda najljepšeg u cijeloj grupi i na kraju najljepšeg na izložbi. Za najljepše pse su obezbijeđeni pehari, ali i prigodne nagrade”, istakao je Rušidi.

Predsjednik Kinološkog saveza RS, Radovan Mazalica, imao je samo riječi hvale za organizaciju i ambijent i smatra da je danas Semberija u svom punom sjaju.

“Na prvi pogled mogu da kažem da ima dosta dobrih i lijepih pasa, što ambijent i zaslužuje. Trudimo se da naš Savez bude dobar ambijent za sve one koji su zainteresovani za kinelogiju, koji žele da napreduju kao izlagači, sudije… mislim da ta očekivanja ispunjavamo u ovom momentu. Ne mogu svi biti u svim momentima zadovoljni, ali nezadovoljstvo nastojimo da smanjimo na najmanju moguću mjeru”, rekao je Mazalica i dodao:

“Ove godine BiH treba da postane punopravan član Svjetske kineloške organizacije. Bili smo asocijativni članovi, ali punopravno članstvo će nam dati mnoge benefite u svemu što sačinjava kinelogiju. U osmom mjesecu treba da bude potpisan ugovor u Ženevi”, naveo je Mazalica.

Na izložbi je učestvovao i gost iz Gane, koji ima uzgajivačnicu rase pasa “Cane Corso” pod nazivom – “Prime Paws”.

“Došao sam na izložbu da se takmičim, ali i da izabere štene koje želim da ponese u Ganu. Cane Corso mi je omiljena rasa, ali sam ovdje vidio i mnogo lijepih drugih rasa kao što su recimo pudlice, Švajcarski bijeli ovčari… Na ovaj način se upoznajem sa ponudom na bh. tržištu. Oduševljen sam takmičenjem, samom organizacijom. Prijatelj Jelačić iz odgajivačnice Jelačić mi je dosta pričao o bh. izložbama i poželio sam da dođem ovdje”, rekao je Ganac novinarima.

Larisa Filipović iz odganivačnice “Od Semberije” Bijeljina koji uzgajaju Švajcarske bijele ovčare, rekla je da imaju odraslog šampiona BiH, ali da su se ovaj put odlučili da predstave kvalitet svog mlađeg takmičara.

“Ovaj put se takmiči Lea. Tara je naš odrasli šampion BiH koja je prošle godine ostvarila dobre rezultate. Ona se ove godine odmara i odlučili smo da predstavimo mlade nade naše uzgajivačnice. Takmičenja su važna kako bi uzgajivač predstavio kvalitet svojih pasa, ali i upoznao druge uzgajivače. Naravno, takmičimo se kako bismo mogli da vidimo šta je to što bismo mogli da poboljšamo u budućem radu i kakvi su ostali psi u našem regionu. U BiH i RS nema toliko Švajcarskih bijelih ovčara, nešto ih je više u Hrvatskoj. Mi konkretno se ne takmičimo samo u našoj državi, nego i u regiji”, istakla je Larisa koja je dodala da je potrebno mnogo rada, truda i ljubavi kako bi pas mogao da živi kvalitetno, ali i da zna da se ponaša sa drugim psima i ljudima.

Bijeljinka Marija Glavaš, vlasnik Pomeranskog špica prvi put je došla da se takmiči na izložbi pasa.

“Mi smo prvi put danas na izložbi, odnosno prvi put izlažemo, ali nismo prvi put na izložbi. Dolazili smo i ranije da pogledamo kako to izgledamo i sad smo odlučili da se prijavimo i učestvujemo. Sve pohvale za organizaciju, mnogo je prijavljenih pasa i zadovoljna sam. Psi prije svega zahtijevaju ljubav – to je prva stvar koju moramo da im poklanjamo, onda je tu češljanje i hrana, kako bi pas bio lijep, zadovoljan i karakteran, što se ovdje i ocjenjuje”, rekla je Glavaš.

Izložbu je otvorio savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dan otvorenih vrata za trudnice u bijeljinskoj Bolnici

U susret Svjetskom danu babica u bijeljinskoj bolnici danas je organizovan Dan otvorenih vrata za trudnica. Tom prilikom...

Odlični bijeljinski „Akademci“ na državnom prvenstvu

Na održanom Prvenstvu BiH za mlađe pionire i pionirke, atletičari Atletskog kluba "Akademac" ponovo su imali uspjeha i...

ELEKTRO BIJELJINA: Nema planiranih zastoja u isporuci električne energije od 1. do 7. maja

Obavještavamo Vas da za predstojeće praznične dane, od 01.05.2024. do 07.05.2024. godine, nema planiranih zastoja u isporuci električne energije. Srećni...

„Beskompromisna komedija“ Semira Gicića 18. maja u Centru za kulturu „Semberija

18.maj u 20:00 časova u Centru za kulturu "Semberija" "Beskompromisna komedija” Semir Gicić Ova monokomedija je zbog svoje iznimne popularnosti...