UGLJEVIK IMA Termoelektranu, a nema zelenu pijacu!

Datum:

Share post:

Opština Ugljevik, sa blizu 17.000 stanovnika, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj koja nema zelenu pijacu.
 

Pijaca, izgrađena 1983. godine, radila je do 2005, a tada su od od prodaje najprije odustali zakupci i preprodavci, a potom i poljoprivrednici. Danas se pijačni prostor od 500 kvadrata, sa oko 50-ak uređenih tezgi, uopšte ne koristi.

Zelenom pijacom u Ugljeviku gazduje Komunalno preduzeće „Kompred“. U više navrata su, tvrde, bezuspješno pokušavali da ovaj prostor privedu funkciji, nudeći i određene pogodnosti potencijalnim zakupcima.

Direktor ovog preduzeća Milan Lazić podsjeća da je u rekonstrukciju pijačnog prostora, odnosno nabavku materijala, 2012. godine uloženo više od 10.000 maraka, a da su radove izvodili zaposleni u „Kompredu“.

– Naši radnici su promijenili oluke, adaptirali sanitarni čvor, ofarbali tezge. U tom periodu smo obavijestili proizvođače da će tezge biti besplatne, da nećemo naplaćivati placarinu. Ni to nije animiralo proizvođače da zakupe prostor. Mislimo da im se više isplati da povrće i voće prodaju na veliko i da ih predaju nakupcima koji ih plasiraju dalje – kaže Lazić.

Ističe da je većina mještana Ugljevika porijeklom iz okolnih sela te da imaju bašte i voćnjake tako da praktično konzumiraju domaće proizvode. Kaže i da posljednjih godina poljoprivrednici prodaju „na pragu“, odnosno dostavljaju traženu robu na kućnu adresu. Lazić misli da je sve to neki način uticalo da nema zainteresovanih za usluge tržnice u Ugljeviku.

U opštinskoj upravi kažu da pijaca, zbog lošeg odziva i prodavaca i kupaca, nikada nije radila punim kapacitetom. Ukoliko građani pokrenu inicijativu, spremni su, kažu, da je ponovo otvore.

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje i komunalne poslove opštine Ugljevik Verica Petrović kaže da do sada niko nije podnio zahtjev za otvaranje pijace.

– Mi smo spremni da uradimo sve što je našoj nadležnosti kako bi rad pijace ponovo zaživio. I nama je neshvatljivo da nemamo lokalnu tržnicu – kaže Petrovićeva.

Većina mještana Ugljevika, međutim, smatra da je pijaca potrebna ovom gradu. Njeno otvaranje, kažu, uštedjelo bi im i vrijeme i novac. Savo Ljubojević iz Zabrđa kaže da je zaista nerazumljivo da ovako urban i razvijen gradić nema tržnicu.

– Imamo izgrađenu infrastrukturu, prateće objekte, ali pijaca ne radi decenijama. Manje količine kupujemo po marketima, a kada je sezona pripreme zimnicu, pa nam trebaju veće količine. Onda idemo na bijeljinsku kvantašku pijacu, koja je udaljena 20-ak kilometara – kaže ovaj Ugljevičanin.

Kupovina u marketima
Ugljevičani voće i povrće i druge poljoprivredne proizvode kupuju u marketima i veleprodajama i na pijacama susjednih Bijeljine i Lopara. Smatraju da ova opština, koja ima najveći lični dohodak po glavi stanovnika u Srpskoj i budžet blizu 15 miliona maraka, zaslužuje da ima i vlastitu pijacu.

Milorad Jugović, koji u Ugljeviku živi 20 godina, smatra da je nevjerovatno da pijačni prostor „zjapi“ prazan.

– Često postavljam pitanje nadležnima, stručnim i kompetentnim ljudima, ali nikada nisam dobio odgovor. Žalim što nema pijace – kaže Jugović.

Dešavanja u bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...