SUFICIT U KASI VLADE SRPSKE OD 60,6 MILIONA KM – predložen rebalans budžeta za ovu godinu

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2019. godinu u ukupnom iznosu nešto većem od 3,3 milijardi КM i veći je za 60,6 miliona КM ili 1,9 odsto od usvojenog Budžeta za 2019. godinu.

– Cilj donošenja rebalansa je da se iz viška ostvarenih prihoda omogući realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća – saopšteno je iz Vlade RS.

Najznačajnija povećanja, u odnosu na plan Budžeta, na prihodovnoj strani odnose se na: prihode od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 19 miliona КM, prihode od naknade za priređivanje igara na sreću za 10,4 miliona КM, prihode od poreza na dobit za 9,8 miliona КM i prihode od poreza na dohodak za 7,2 miliona КM.

Osim toga, došlo je do povećanja primitaka od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona КM.

Na rashodovnoj strani rebalansa Budžeta došlo je do povećanja na pozicijama ličnih primanja koja su uvećana za 7,3 miliona КM u odnosu na planirani Budžet, prvenstveno zbog povećanja naknada i plata pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

Takođe, rebalansom su uvećane i doznake po osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona КM u odnosu na planirani Budžet za 2019. godinu, zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva odsto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula.

– Izdaci za nefinansijsku imovinu su uvećani za 16,7 miliona КM u odnosu na planirani budžet. Uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda, obezbjeđena su sredstva za značajne kapitalne investicije – napominju iz Vlade RS. Prijedlogom rebalansa budžeta RS za 2019. godinu planiran je i budžetski suficit u iznosu 67,6 miliona КM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Semberski poljoprivrednici očekuju dobre prinose

Radovi na semberskim njivama u punom su jeku. Kao najveća „fabrika pod vedrim nebom“ i ovu sezonu dočekuje...

LOPARE: Sastanak rukovodstva Opštine sa delegacijom Trstenika (foto)

Načelnik Rado Savić sa saradnicima, povodom Dana i krsne slave opštine Lopare, je održalo sastanak sa predstavnicima bratske...

Sutra neradni dan u Srpskoj

 U Republici Srpskoj sutra će biti neradni dan jer se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz...

“Danas pišemo istoriju” Vučić priredio svečani doček za kineskog predsjednika Si Đinpinga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za kineskog predsjednika Si Đinpinga, uz državne i vojne...