Saopštenje JU „Vode Srpske“ prenosimo u cjelosti:

Već duži vremenski period neformalne grupe građana „Da se ne ponovi maj 2014“ i „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ čiji je najistaknutiji predstavnik izvjesni LJubinko Đurić, u javnost iznose neistine, odnosno njihovo viđenje problema nelegalne eksploatacije šljunka sa poljoprivrednog i vodnog zemljišta, pri čemu kao glavne krivce ciljano apostrofiraju Javnu ustanovu „Vode Srpske“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republički inspektorat.

Tako je i u tekstu pod naslovom „Političari i donosioci korupcionaških zakonskih rješenja pljačkaju građane“ koji je objavljen 5. aprila 2023. godine na internet stranici „antikorupcija.info”, gospodin LJubinko Đurić iznio neistinu da Javna ustanova „Vode Srpske“ skriva podatke o prikupljenim vodnim naknadama za izvađeni materijal iz vodotoka, što apsolutno nije istina! Ovo su javni podaci koji su dostupni svim tražiocima informacija u JU „Vode Srpske“. Prava istina je da gospodin Đurić, kao ni druga pravna i fizička lica, u skorije vrijeme nisu tražili tu vrstu informacija od Javne ustanove „Vode Srpske“. Ali, ako će građanskim aktivistima u okviru pomenutih neformalnih grupa građana biti lakše u obavljanju njihovih zadataka, Javna ustanova „Vode Srpske“ ovim putem objavljuje podatke o prikupljenim vodnim naknadama za vrstu prihoda 722463 – Naknada za izvađeni materijal iz vodotoka, po godinama, od 2012. do 2022. godine: 2012 – 1.351.413,51 KM, 2013 – 1.749.869,17 KM, 2014 – 1.930.415,08 KM, 2015 – 2.476.333,38 KM, 2016 – 2.390.023,07 KM, 2017 – 1.564.268,41 KM, 2018 – 1.503.112,06 KM, 2019 – 2.435.859,15 KM, 2020 – 1.676.248,11 KM, 2021 – 2.185.832,35 KM, 2022 – 1.606.209,87 KM.

LJubinko Đurić u autorskom tekstu pominje i navodne štete za lokalne budžete Vukosavlja, Modriče i Šamca zbog zaključenog ugovora o čišćenju korita rijeke Bosne sa izvođačem radova „Martić Inter-kop“ doo Modriča. Javna ustanova „Vode Srpske“ ove navode u potpunosti odbacuje jer je zaključena cijena riječnog materijala po izvađenom kubnom metru u tom ugovoru veća od one koja je propisana odlukom o stopi posebne vodne naknade, a sve procedure zaključenja predmetnog ugovora sprovedene su u skladu sa važećim Pravilnikom o uslovima i načinu održavanja riječnih korita, dislokaciji i vađenju materijala iz vodotoka (Službeni glasnik Republike Srpske 15/22). Takođe, napominjemo da Pravilnik iz 2022. godine nije donio nikakve novine u pogledu vođenja postupka za zaključenje konkretnog ugovora, već da ti postupci egzistiraju već duži vremenski period u sektoru vodoprivrede Republike Srpske.

U skladu sa svim gore navedenim, preporučujemo novinaru LJubinku Đuriću da kao građanski aktivista provjeri ispravnost poslovanja „neprivilegovanog šljunkara“ iz Šamca kojeg on uzima za izvor informacija u tekstu „Političari i donosioci korupcionaških zakonskih rješenja pljačkaju građane“, a konkretno se radi o preduzeću „Sigma komerc“ doo Šamac čiji se vlasnik redovno pojavljuje na okruglim stolovima koje organizuju neformalne grupe građana čiji je LJubinko Đurić najistaknutiji predstavnik. Jer, upravo je firma „Sigma komerc“ doo Šamac egzaktan primjer poslovanja na osnovu nelegalne eksploatacije prirodnih bogatstava, što su istražni organi više puta utvrdili.

S tim u vezi, Javna ustanova „Vode Srpske“ zahtijeva od novinara Đurića da u javnost iznese informacije o „neprivilegovanom šljunkaru“ iz Šamca, odnosno preduzeću „Sigma komerc“ doo Šamac, i to:
– Koliko je navedena firma imala zaključenih ugovora sa JU „Vode Srpske“ u proteklih deset godina?
– Koliko je navedena firma izvezla riječnog materijala izvan granica BiH u proteklih deset godina?
– Koliko puta je navedena firma sankcionisana zbog nelegalne eksploatacije materijala sa poljoprivrednog i vodnog zemljišta?
– Informaciju o okončanom krivičnom postupku za oštećenje vodoprivrednog objekta od strane radnih mašina i vozača predmetnog preduzeća prilikom vršenja nelegalne eksploatacije?
– Koliki je kompletan promet navedene firme riječnim materijalom u proteklih deset godina?

Takođe, Javna ustanova „Vode Srpske“ poziva gospodina LJubinka Đurića da upozna javnost Republike Srpske koliko članova imaju, odnosno ko su članovi neformalnih grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014“ i „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“? Koji je pravni status navedenih neformalnih grupa građana? Ko i na koji način finansira rad građanskih aktivista u navedenim neformalnim grupama građana?

Na kraju, tražimo od gospodina LJubinka Đurića da uputi javno izvinjenje zbog konstantnog iznošenja neistina o radu Javne ustanove „Vode Srpske“ i obavještavamo ga da JU „Vode Srpske“ priprema tužbu zbog svih neistinitih informacija koje je u proteklom periodu iznosio u javnost sa ciljem diskreditacije ove Ustanove.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име