GORNJI I SREDNJI DRAGALJEVAC KOD BIJELJINE: Kad jedan učenik fali, pola odjeljena nema

Datum:

Share post:

Kakve razmjere je dostigao odlazak stanovništva najbolje pokazuje primjer seoskih i područnih škola. Djece je sve manje, odjeljenja se kombinuju sa tri ili više razreda, a na pragu je i gašenje pojedinih škola u Srpskoj.

Sedam đaka, tri razreda. Jedan učitelj.

Lijepo vaspitani, kulturni, svi odlični đaci sa primjernim vladanjem… To je slika jednog kombinvanog odjeljenja sa tri razreda u selu Gornji Dragaljevac nadomak Bijeljine.

“Treći sam razred. Ja sjedim sam, ima nas samo troje, pa ne možemo svi da stanemo za jednu klupu, a za dvije fali jedan učenik”, kaže Đorđe Stanić, učenik trećeg razreda OŠ "Stevan Nemanja" u Gornjem Dragaljevcu.

Svako kombinovano odjeljenje nosi isto breme, miješaju se prva slova, množenje, dijeljenje, istorija i geografija. To je i najmanji problem.

“Ovdje su razredi po dvoje, drugi razred dvoje; kad dođe zima, kad dođu virusi – jedno kad nema, nemaš pola razreda”, priča učitelj u ovoj školi Marko Krunić.

Drugo selo, ista priča. Branko Blagojević je jedini učenik četvrtog razreda osnovne škole u Srednjem Dragaljevcu.

Sa Brankom u odjeljenje ove godine pošlo je i šest prvačića, pa je tu na ispitu učiteljica. Svjesna da ona postavlja temelje budućnosti ove djece, osmislila je poseban plan da bi svi mogli da nauče predviđeno.

“Dok s jednim razredom usmeno razgovaram i objašnjavam, ostala dva imaju konkretne zadatke, u smislu zadataka – crtanja, pisanja u zavisnosti od predmeta i uzrasta”, kaže učiteljica OŠ "Stevan Nemanja" u Srednjem Dragaljevcu Milanka Milanović.

Stručnošću i voljom učitelja đaci postižu dobre rezultate, bolje i u odnosu na vršnjake iz gradskih škola.

“Onaj učenik iz nižeg razreda teži da čuje od starijeg, pa on faktički prelazi dva puta isto gradivo; ima tu nekih prednosti, ali da je učitelju teško stvarno jeste”, ističe direktor Osnovne škole "Stevan Nemanja" u Gornjem Dragaljevcu Đoko Aničić.

Na području Bijeljine ove godine upisano je 24 prvačića manje nego lani. To se posebno odrazilo na područne škole, pa u pojedinim, kao što su u Donjem Dragaljevcu, Donjoj Bukovici i Pipercima, nije upisan nijedan šestogodišnjak.

“Prema pravilniku Ministarstva, škola ispod pet đaka se ukida i mi u Pipercima imamo samo pet učenika; i biće to još godinu-dvije. Ukoliko ne bude nekog prirasta, a slabi su izgledi, može da dođe do zatvaranja pojedinih škola”, dodaje Aničić.

Većina škola u Semberiji je u proteklih desetak godina adaptirana, a izgrađeno je i desetak novih. Ipak, sudeći prema realnoj slici iz učionice sa praznim klupama, svega ima, osim djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Pučilama kod Bijeljine Zdravko Perić i Nemanja Makić napravili Farmu „5 jaja“ sa slobodnim uzgojem kokošaka (foto, video)

Nešto novo u Semberiji je Farma pod nazivom "5 jaja" koju su napravili mladi Zdravko Perić i Nemanja...

BIJELJINA: Predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena jedna od glavnih nagrada VIII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ (foto)

U Bijeljini je danas predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena harmonika Bugari Armando model Nemo...

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizovao prijem za uspješnu učenicu Halimu Aletović

Danas je Gradskoj upravi potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizivao prijem za učenicu petog razreda osnovne škole...

Dom zdravlja Bijeljina obilježio jubilej – 30 godina postojanja i samostalnog rada (foto, video)

Dom zdravlja Bijeljina danas je obilježio jubilej – 30 godina postojanja. Povodom 30 godina samostalnog rada i postojanja...