Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske – Gradska organizacija Bijeljina danas je obilježila Dan stradanja Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Teočaka i regije Majevica.

Darko Stević, predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina rekao je da se obilježavanjem ovog dana čuva sjećanje na sve poginule očeve, braće, sinove, majke i kćerke, odnosno sve one koji su dali živote za oslobođenje RS.

„Danas smo se okupili ovdje kako bismo pokušali oprostiti, ali ne i zaboraviti sve ono što se događalo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Teočaka i regije Majevice. Moram podsjetiti da je u periodu 1992. – 1995. godina na ovom području prema našoj evidenciji poginulo 58 boraca VRS. Od toga, na današnji dan 25. na 26. mart 1993. godine, odnosno prije tačno 30 godina, poginuo je veliki broj mladih vojnika i policajaca od kojih su mnogi, nažalost, mučeni, masakrirani. Moram podsjetiti da je na području Majevice više od 20 srpskih sela spaljeno i oko 10.000 srpskih stanovnika prognano s tog područja“, istakao je Stević dodajući da je na području Teočaka postojao i logor za srpske borce koji su samo branili srpska sela.

Žarko Radić, otac poginulog borca kaže da se danas obilježava dan svih stradalih na području Teočaka i Majevice. Njegov sin je sa svojih deset drugova poginuo sa svojih 18 godina braneći srpska sela.

„Naša obaveza je da se sjetimo tih momaka koji su dali svoje živote za RS i omogućili nama da živimo neki život koji je normalan, mada, za nas roditelje koji smo izgubili svoju djecu ništa ne može biti normalno, ali i to je sastavni dio života koji moramo prihvatiti kao činjenicu. Ne preostaje nam ništa drugo do da se sjećamo tog datuma, da na groblju zapalimo svijeće, da ih se sjetimo, jer ako ih se mi ne sjetimo, to je zaborav, a niko od nas ne želi da zaboravi ono što je sveto“, iskren je Radić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su ovakvi datumi od izuzetnog značaja, kako bi se još jednom reklo da su izgubljeni životi koji su utkani u RS nešto neprocjenjivo, što se ne smije i neće zaboraviti, koji kažu kolika je cijena plaćena za stvaranje RS.

„Smatram da sva ona rješenja koja su sistemska leže na nivou Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu Vlade RS, jer je to državničko pitanje koje već 25 godina nije rješeno, nije rješen društveni položaj koji podrazumijeva da umjesto sramnog mjesečnog dodatka za demobilisane borce, trebalo je odavno uvesti mjesečnu platu. Smatramo da onda i u smislu stambenog zbrinjavanja, adaptacije, kao i niza drugih neriješenih pitanja se sigurno moglo i moralo više uznapredovati. To i ostaje dug prema RS, dug koji nije plaćen, a mi i sadašnje i buduće generacije moramo se pozabaviti time na bolji i organizovaniji način i insistirati pred institucijama RS da je to neriješeno državničko pitanje broj jedan“, rekao je Petrović.

Vijence i cvijeće su položile porodice koje su izgubile svoje najmilije na današnji dan prije 30 godina, Gradonačelnik i predstavnici Gradske uprave, predstavnici Republičke i Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Bijeljina , Gradska boračka organizacija, veterani RS, CJB Bijeljina, Kolosi Bijeljina, predstavnici opštine Lopare i GO SNSD Bijeljina. Nakon polaganja vijenaca, prisutni su posjetili Spomen sobu u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име