PREMIJER U BIJELJINI OTVORIO 18. sajam poljoprivrede ''Interagro 2019'' (foto)

Datum:

Share post:

Uz prisustvo 160 izlagača, na 2.500 metara kvadratnih zatvorenog i 4.000 metara kvadratnih otvorenog prostora, na Agrotržnom centru “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini danas je otvoren 18. Međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro 2019”. Svoje proizvode predstavile su firme iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Italije i Turske.

Sajam je otvorio predsjednik Vlade RS Radovan Višković, uz konstataciju da je poljoprivreda jedna od razvojnih  šansi RS, jer, kako je naglasio, više od 140.000 domaćinstava u RS ostvaruje određenu vrstu prihoda od poljoprivredne proizvodnje.


„ Oko 40.000 domaćinstava u RS registrovano je kao poljoprivredna gazdinstva. U prvih osam mjeseci ove godine imamo rast poljoprivredne proizvodnje za pet odsto, odnosno rast prihoda od poljoprivrede. Nastavićemo i dalje da pomažemo poljoprivrednu proizvodnju. Imamo tri stuba pomoći poljoprivrednoj proizvodnji. Jedan od tih stubova je agrarni budžet, na drugom mjestu su kreditna sredstva  IRB-a za kapitalne investicije i na trećem mjestu je kredit za podsticaj otkupa domaćih proizvoda. Imamo i revolving, odnosno „Partner“ fond i druge povlastice, u smislu regresiranog goriva i podsticaja odrežene vrste proizvodnje po hektaru“, rekao je premijer Višković, ističući da Vlade RS u ovoj godini po sva ta tri stuba raspolaže sa 190 miliona KM koji su namijenjeni razvoju poljoprivredne proizvodnje.


 Kao jednu od dobrih mjera premijer Višković je pomenuo  i finansiranje 30 odsto povrata sredstava za kapitalna ulaganja u poljoprivredu i nabavku nove mehanizacije.

Slaviša Cacanović, direktor preduzeća „Grad“, koje je organizator ovogodišnjeg sajma, pozdravio je goste sajma i izlagače, zahvalivši se tom prilikom pokroviteljima sajma, Ministarstvu poljoprivrede i Gradska uprava, kao i generalnom sponzoru Mljekari „Dule“.

O značaju ove sajamske manifestacije govorili su i Zoran Maletić, predsjednik Organizacionog odbora sajma, Predrag Jović, u ime Gradske uprave Bijeljina, Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine i predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Pučilama kod Bijeljine Zdravko Perić i Nemanja Makić napravili Farmu „5 jaja“ sa slobodnim uzgojem kokošaka (foto, video)

Nešto novo u Semberiji je Farma pod nazivom "5 jaja" koju su napravili mladi Zdravko Perić i Nemanja...

BIJELJINA: Predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena jedna od glavnih nagrada VIII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“ (foto)

U Bijeljini je danas predstavnicima Glazbene škole ’’Ivana Plemenitog Zajca’’ iz Mostara uručena harmonika Bugari Armando model Nemo...

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizovao prijem za uspješnu učenicu Halimu Aletović

Danas je Gradskoj upravi potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević organizivao prijem za učenicu petog razreda osnovne škole...

Dom zdravlja Bijeljina obilježio jubilej – 30 godina postojanja i samostalnog rada (foto, video)

Dom zdravlja Bijeljina danas je obilježio jubilej – 30 godina postojanja. Povodom 30 godina samostalnog rada i postojanja...