Gradska Boračka organizacija Bijeljina proslavila je danas krsnu slavu Sveta tri Jerarha, uz poruku da Republiku Srpsku treba čuvati i poštovati.

Danas je takođe obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske, Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan 1. srpskog ustanka.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljine Miodrag Stevanović rekao je da je i dalji evidentan veliki broj boraca koji zaslužuju poštovanje i ugled.

 Danas obilježavamo i 30 godina postojanja Boračke organizacije Republike Srpske koja je osnovana 1993 godine. Ono što možemo da kažemo jeste da je veliki broj boraca,

 „U Bijeljini imamo 15.300 kategorisanih boraca i sigurno da su to ljudi koji zaslužuju svako poštovanje u ugled u ovom gradu. Mi smo tu da nastavimo da čuvamo tradiciju i ugled naše vojske, naše Republike Srpske i da nikad ne zaboravimo naše poginule borce koji su dali svoj život za našu otadžbinu“, rekao je Stevanović.

Ratni general, Momir Zec, koji je na području Semberije i Majevice boravio do 1994. godine, danas je prisustvovao obilježavanju krsne slave.

„Sa ovim ljudima sam bio blizu tri godine,  bili su pod mojom komandom i zato sam imao obavezu da  dođem na slavu Boračke organizacije Bijeljine, da im čestitam slavu i poželim da još dugo godina slave u miru i zdravlju“, rekao je Zec, te poručio da se ne smiju zaboraviti oni koji su dali svoj ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske i koji su stvoriti temelje na kojima i dan danas živi Republika Srpska.

Predsjednik BORS, Radan Ostojić, posjetio je da se danas pored krsne slave, obilježava i Dan Boračke organizacije Republike Srpske, kao i Dan Prvog srpskog ustanka i dan boraca Republike Srpske.

„BORS je osnovana prije 30 godina, osnovali su je borci koji su sa puškom u ruci stvarali Republiku Srpsku. BORS uvijek na prvo mjesto stavlja Republiku Srpsku i osnovni je njen zaštitnik. Imajući u vidu zasluge boračkih kategorija, demobilisanih boraca, RVI i porodica poginulih boraca, Republika Srpska mora da posveti ogromnu pažnju ovoj populaciji, njihov materijalni i statusni položaj mora da odgovara njihovim zaslugama i žrtvi koju su dali za stvaranje Srpske“, rekao je Ostojić.

Govoreći o trenutnom stanju u BORS, Ostojić je rekao da je prošle godine u junu mjesecu održana petu sjednicu Skupštine na kojoj su definisani osnovni prioriteti, te postavljeni okviri za pregovore sa institucijama Republike Srpske.

„Pregovori su počeli u avgustu, međutim imajući u vidu politička dešavanja koja su kasnije usllijedila, došlo je do zastoja. Imamo neka poboljšanja na određenim poljima, ali nismo ukupno zadovoljni sa trenutnim stanjem, pregovore ne možemo da nastavimo zato što već 6-7 mjeseci nemamo imenovanog ministra. Naš prioritetni zadatak i cilj jeste uspostavljanje jedinstvenog boračkog dodatka za sve demobilisane borce“, kaže Ostojić.

On je najavio da će za 10-15 dana ponovo biti održana sjednica Skupštine na kojoj će biti analiziran dosadašnji rad.

Ispred Centralnog Spomen obilježja poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu položiti vijence i cvijeće položili su delegacija BORS, organizacija porodica poginulih boraca, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, predsjednik Skupštine  Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, delegacija generala VRS u ime generala Ratka Mladića, njegov ratni sekretar Rajko Banduka sa generalom Momirom Zecom i Perom Mlađenovićem, delegacija 3. pješadijskog RS puka, delegacija MUP RS, odbor porodica poginulih boraca Brčko, Udruženje veterana Brčko, opštinska Boračka organizacija Lopare, Gradski odbor SNSD i opštinska Boračka organizacija Brod.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име