Javno preduzeće “Šume Repupublike Srpske” nedavno je temeljito obnovilo vozni park, za šta su iskešIrali 570.000 KM, ali su pritom “zaboravili” da uplate  28.500 KM u Fond solidarnosti za liječenje teško bolesne djece iz RS u inostranstvu.

Naime, prema zakonu o osnivanju ovog fonda, sva javna preduzeća u Srpskoj, kao i svi budžetski potrošači, izuzev MUP-a i zdravstvenih ustanova, obavezni su da nakon  kupovine automobila, bilo novog ili polovnog, u Fond uplate pet odsto od vrijednosti vozila.

Direktorka Fonda solidarnosti Jasminka Vučković za Srpskainfo je potvrdila da JŠP “Šume RS” do sada nisu uplatile doprinos po osnovu kupovine službenih automobila, ali nije željela da komentariše taj postupak.

Ranije je Vučkovićeva za Srpskainfo izjavila da”Fond nema alata da nekog primora da ispuni svoju zakonsku obavezu” nakon kupovine automobila, te da Zakon o fondu solidarnosti treba doraditi.

Šumari nisu jedini u RS koji su zaboravili da nakon kupovine automobila uplate pet odsto za liječenje djece. Prema podacima Fonda, u prvih osam mjeseci 2018. u cijeloj RS, koja ima više od 800 obveznika ovog doprinosa, plaćeno je svega 112.840 KM za ukupno 60 kupljenih automobila.

Šumari su nedavno kupili dvije limuzine za rukovodioce šumskih preduzeća, te 14 terenskih vozila. Najskuplje vozilo je luksuzno opremljena “škoda oktavija”, plaćena skoro 42.000 KM, a među terencima je i jedna indijska “mahindra”.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име