U okviru Pantelinskih svečanosti, u Bijeljini je organizovana tradicionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda “Dani meda”, koja svake godine okupi pčelare i proizvođače meda sa područja Semberije i podmajevičkog kraja, sa Ozrena, Birča, Posavine  i distrikta Brčko.

Ilija Lazić, penzioner, poznati pčelar iz semberskog sela Gornji Dragaljevac, kaže da je ovo bila izrazito loša godina za pčele i pčelare. Njegovo pčelinjak trenutno raspolaže sa sedamdeset i dvije košnice. Na izložbu je donio desetak medalja i diploma, jer je njegov med uvijek ocjenjivan najvišim ocjenama.

„ Bagrem je bio dobro medio, ali, udariše kiše, tako da su pčele jedva preživjele do lipe. Imali smo malo meda od lipe, ali to su pčele iskoristile za svoju ishranu. Sijem heljdu, proizvodim pekmez od divljih jabuka, tako da nastojim da živim u skladu sa prirodom“, kaže Ilija Lazić.

Zorica Ilić i njen suprug Dragan iz Pilice kod Zvornika, kaže da se pčelarstvo u njenoj porodici prenosi s koljena na koljeno.

Zorica Ilić, Pilica Zvornik

„ To je tradicionalno zanimanje u famliji Ilić. Imamo šezdesetak pčelinjih društava u dva pčelinjaka. Ovo je bila loša godina za pčelare. Pčele su vrijedne, tako da su uspjele sebi obezbijediti hranu. Naše područje je čisto, bez pesticida, priroda je netaknuta. Stanovništvo odselilo, tako da su ostali voćnjaci, livade i šume, što je za pčele idealno područje“, kaže Zorica Ilić.

Slaviša Zagorac, nezaposleni profesor geografije, već šest godina bavi se pčelarstvom. Njegove pčele, kako kaže, proizvode med od bagrema, žestike, lipe i livade. Trenutno u svom pčelinjaku ima sedamdesetak košnica.

Slaviša Zagorac Bijeljina

„Ovo je katstrofalna godina za med. Bilo je par kilograma meda u plodištu, tako da taj med nisam mogao vrcati tokom proljeća. Na izložbu sam donio prošlogodišnji med. Ovo je takozvani „premium med“, jer se vidi da je kristalno čist i providan, jer se vrca iz medišta. Med koji se vrca iz plodišta je tamniji i nije u potpunosti čist. Moje pčele su stacionirane na području sela Hase, na periferiji Bijeljine“, kaže Slaviša Zagorac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име