DAN USTANKA U BiH: Prije 78 godina pukla prva ustanička puška

Datum:

Share post:

Da je Jugoslavija, kojim čudom, opstala i ostala antifašistička država, danas bi bio praznik – Dan ustanka naroda BiH protiv fašista u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan, prije 78 godina, 27. jula 1941. godine, tada malobrojni i slabo naoružani krajiški partizani izveli su prvu akciju, i to nadomak Drvara, u rejonu sela Pasjak i Crljica. Oni su tada, uz pomoć seljaka iz okolnih mjesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice u Oštrelju, Potocijma i Grkovcima i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar.

Kako su zabilježili hroničari, vijest o ustanku se širili brzo, kao požar, a pronosili su ih kuriri, seljaci, čobani.

Prvog dana ustanka poginulo je 14 partizana, a potom je uslijedila odmazda okupatora protiv naroda. Ipak, partizane to nije zaustavilo pa se krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu,  proširio i omasovio.

U doba SFRJ 27. juli je, kao Dan ustanka, bio državni praznik u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Danas ga ne slavi niko, osim Drvarčana, koji ga obilježavaju kao Dan opštine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800...

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...

Zatrpala ga zemlja na 170 METARA DUBINE: Spasilački tim pronašao bušilicu, pretpostavlja se da je i RUDAR U BLIZINI

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i nalazi se na...

U Srpskoj rođena 21 beba – 11 djevojčica i 10 dječaka

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 21 beba, od čega 11 djevojčica i 10 dječaka,...