Fudbaleri Srbije treći put na SP, ukupno 13. Mundijal

Datum:

Share post:

Fudbalska reprezentacija Srbije u Kataru će treći put učestvovati na Mundijalu kao samostalna država, a ukupno 13. put ako se uzmu u obzir nastupi zemalja čiji je Srbija bila dio.

Sve je počelo u Urugvaju 1930. godine, na istorijskom prvom Mundijalu, kada je Srbija nastupila kao Kraljevina Јugoslavija (samo sa srpskim fudbalerima) i predvođena Aleksandrom Tirnanićem, Blagojom Mošom Marjanovićem i Milutinom Ivkovićem stigla do polufinala.

Međunarodna fudbalska federacija rangira Јugoslaviju kao četvrtu na tom šampionatu, uprkos tome što je u pitanju jedini turnir na kojem se nije igrao meč za treće mjesto. Cijelu tu priču prati mnogo kontroverzi, ali je na kraju „presudilo“ to što su Amerikanci, koji su poraženi u polufinalu od Argentine, imali bolju gol razliku.

Sedam puta srpski fudbaleri bili su dio reprezentacije SFRЈ – u Brazilu 1950, Švajcarskoj 1954, Švedskoj 1958, Čileu 1962, Njemačkoj 1974, Španiji 1982. i Italiji 1990. godine.

Najbolji rezultat ostvaren je u Čileu kada je ekipa predvođena Dragoslavom Šekularcem osvojila četvrto mjesto, a sjajan utisak ostavljen je 1990. godine kada je tim na čelu sa sadašnjim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem bio peti, odnosno eliminisan u četvrtfinalu na penale od Argentine.

Zvanično peto mjesto osvojeno je i u Brazilu 1950. i Švedskoj osam godina kasnije.

U Francuskoj 1998. godine Srbija je zajedno sa Crnom Gorom igrala pod imenom SR Јugoslavija, a u Njemačkoj 2006. godine pod imenom Srbija i Crna Gora.

Kao Srbija prvi put na Mundijalu tim je zaigrao u Јužnoj Africi 2010, a nakon što je „preskočen“ Brazil 2014, izboren je plasman u Rusiju 2018. godine.

Oba puta Srbija je eliminisana u grupnoj fazi, a posljednji put u nokaut fazu stigla je u prošlom vijeku, u Francuskoj 1998. godine, kada je u osmini finala eliminisana od Holandije 2:1 u utakmici koja će se pamtiti po „prečki iz penala“ Predraga Mijatovića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...