Dimitrije iz Bijeljine putuje u OMAN

Datum:

Share post:

Bijeljinac Dimitrije Kanostrevac (25) je uspješan student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gdje je završio osnovne studije na smjeru Geodezija i geomatika. Trenutno završava master studije na ovom fakultetu.
 
Dimitrije je dvije godine bio stipendista Gradske uprave Bijeljina i fakultet je završio u roku.
Njegov diplomski  rad na osnovnim studijama ocijenjen je kao obiman i kvalitetan, te su ga i profesori procijenili kao rad koji se može raditi i na master studijama. Dobio je preporuku da ga doradi i plasira kao naučni rad u nekom od evropskih stručnih časopisa.

-Tema mog diplomskog rada bila je „Izrada 3D modela terena LIDAR tehnologijom i uporedna analiza kvaliteta“. LIDAR tehnologija (tehnologija laserskog skeniranja) je laserska tehnologija koja koristi pokretnu platformu, uglavnom avion, pomoću kojeg se snima model terena i zgrade i na osnovu toga se izvodi model 3D terena i zgrade. To su poredili sa fotogrametrijskom metodom iz čijih podataka se, takođe, mogu izvesti podaci za trodimenzionalni model terena. U junu smo, moje kolege i ja, u saradnji sa profesorima, objavili naučni rad u međunarodnom časopisu. Na osnovu toga dobio sam preporuku da se tokom ljeta usavršavam u Omanu, gdje ću u glavnom gradu Muskatu raditi na njihovom fakultetu. U pitanju su tehnike za daljinsku detekciju terena i na tom fakultetu ću nadograditi svoje znanje, a imaću priliku i da upoznam za mene nepoznatu zemlju koja je do prije četiri decenije imala između 60 i 70 odsto nepismenih. Danas je to razvijena zemlja u kojoj se cijeni obrazovanje. I to je jedan od razloga moga putovanja u Oman, upoznavanje jedne potpuno drugačije kulture življenja“, kaže za ,,Semberske novine’’ Dimitrije Kanostrevac,  ističući da je u međuvremenu radio na nekoliko projekata američkih firmi i na taj način je obezbijedio dio novca za put u Oman.

-Pokušavam da radim i druge projekte za neke američke firme i da na taj način obezbijedim neophodna sredstva za usavršavanje u svojoj profesiji. Moje interesovanje u takvim projektima je rad na digitalizaciji zemljišta, spoznaja koje kompanije kupuju druge kompanije, a upoznajem se i sa pravom u SAD. Očekujem podršku i Gradske uprave Bijeljina za refundiranje dijela troškova za ovo usavršavanje u Omanu. Bio bi to podstrek i za mene i za druge mlade ljude, da vide kako se može otići u drugu zemlju i naučiti nešto korisno“, naglašava Dimitrije Kanostrevac.

Ovaj mladić kaže da na ovom putovanju predstavlja Republiku Srpsku i grad Bijeljinu. Iskoristiće priliku da tokom boravka u Omanu upozna i druge arapske zemlje, njihov stil gradnje u oblasti građevinarstva, što će mu pomoći u njegovom daljem radu.

Mladi ljudi i tokom studiranja imaju dovoljno vremena, kaže Dimitrije, za izlaske, druženja i zabavu, te  u mladosti ne treba ništa da propuštaju. On ističe da se sve može stići uz dobru organizaciju vremena kojim mladi čovjek raspolaže. Profilisanje tokom studiranja može mladima puno pomoći u njihovom budućem radu i životu.
 
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...