AGRO SAVJET: Kako se njeguje karanfil

Datum:

Share post:

Karanfil je jedan od najstarijih uzgajanih cvjetova, a njegovo ime u prevodu znači “cvijet ljubavi” ili “cvijet bogova”.

Istorija karanfila datira još od starog grčkog i rimskog doba. Hrišćani vjeruju da je prvi karanfil procvjetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima.

U XX vijeku, karanfil je postao glavni simbol Dana žena, a u zavisnosti od boja, karanfil ima razmičita značenja.

Bijeli karanfil simbolizuje čistu ljubav i sreću, svijetlo crveni karanfil je oličenje divljenja, a tamno crveni karanfil nosi simbol ljubavi i naklonosti, dok je ružičasti simbol zahvalnosti, a ljubičasti upornosti.

Kako se njeguje karanfil?

Karanfil je cvijet koji ne zahtijeva pretjeranu njegu, i jednostavan je za gajenje.

Idealan je za terase pod suncem, jer voli jaku svjetlost. Najbolje uspijeva u plodnom i rastresitom zemljištu,i ne zahtjeva veliku vlažnost, osim u sušnom periodu, kada ga je potrebno zalivati više nego inače.

Ukoliko preterate sa zalivanjem, listovi karanfila će postati žuti.

Za prihranu je najbolje koristiti standardne hranljive supstrate, ili pak treset. S druge strane, tlo koje je bogato stajskim đubrivom ili azotom nije najpogodnije za razvoj karanfila, jer može dovesti do smanjenog cvjetanja.

Karanfil je takođe jako otporna biljka i na bolesti. Ipak, ako primjetite neke promjene na biljci, potrebno je liječiti ih odmah.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ĐUKIN: Dom zdravlja ove godine obilježava 30 godina postojanja (video)

Dom zdravlja Bijeljina ove godine obilježava jubilej - 30 godina postojanja. "Dom zdravlja Bijeljina se 1994. godine odvojio od...

Zemljotres u Crnoj Gori

Zemljotres jačine 2,7 Rihtera pogodio je Crnu Goru. Zemljotres je registrovan u 10.39 časova. Kako se navodi, epicentar potresa bio...

Otac Predrag Popović – Šta treba uraditi sa prošlogodišnjom čuvarkućom

Na Veliki petak običaj i vjera nalažu da jaja treba farbati rano ujutru na Veliki petak, ali neće...

BANJAC: Snaga vjere da bude vodilja kroz sve životne situacije

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac čestitao je predstojeći Vaskrs i poručio pravoslavnim vjernicima da im snaga...