Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Datum:

Share post:

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine broj: 08-02-3-2080-1/2016 od 8. jula 2016. godine, a u vezi sa Strategijom za borbu protiv korupcije, u cilju realizacije specifičnih mjera predviđenih Akcionim planom za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić donio je dana 05.08.2022. godine odluku o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Ovom odlukom je usvojen Plan integriteta koji je pripremila Radna grupa za izradu plana integriteta na čelu sa Koordinatorom integriteta doc. dr Dijanom Savić Božić, a na koji je Visoki sudski i tužilački savjet dao pozitivno mišljenje.

Plan integriteta je interni antikorupcioni dokument u kome je sadržan pregled identifikovanih rizika, te skup mjera pravne i praktične prirode kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog i neetičnog ponašanja u okviru funkcionisanja pravosudne institucije.

Plan integriteta predstavlja rezultat postupka samoprocjene pravosudne institucije u cilju održanja i poboljšanja integriteta, transparentnosti i profesionalne etike, kojima se utvrđuju, smanjuju, uklanjaju i sprečavaju mogućnosti nastanka i razvoja korupcije i koruptivnih ponašanja, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti u radu pravosudne institucije.

Svrha plana integriteta je da cjelovitim i proaktivnim pristupom, sistematskom procjenom pravosudne institucije podložnosti rizicima za nastanak i razvoj korupcije i koruptivnog ponašanja, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti, prihvatanjem i provođenjem adekvatnih mjera omogućava rukovodiocima, nosiocima pravosudnih funkcija i ostalim uposlenim u pravosudnoj instituciji da na kontrolisan način prihvataju i provode punu odgovornost za svoj integritet kako bi dodatno unaprijedili i ojačali mehanizme za efikasnije spriječavanje i suzbijanje korupcije, kao i drugih nezakonitih i neetičkih pojava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...