Elektrodistribucije u RS traže povećanje cijena i tarifa za korisnike

Datum:

Share post:

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske pokrenula je na zahtjev distributivnih preduzeća koja se bave djelatnostima upravljanja električnom energijom tarifni postupak za promjenu cijena i tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema (mrežarinu) u Srpskoj, a sve zbog, kako navode, povećanja troškova prenosa električne energije, povećanja troškova rada i gubitaka izazvanih rastom cijene električne energije.

Distributivna preduzeća ZP „Elektro-Hercegovina“ Trebinje, ZP „Elektro Doboj“ Doboj, ZEDP „ElektroBijeljina“ Bijeljina, ZP „Elektrokrajina“ Banjaluka i ZP „Elektrodistribucija“ Pale u zahtjevima koji su 29. aprila i 3. maja 2022. godine dostavljeni Regulatornoj komisiji za energetiku RS navele su da su se stekli objektivni, obavezujući i formalni uslovi za sprovođenje tarifnog postupka tokom koga će biti preispitana i određena visina opravdanih troškova za period 2023-2025. godina, potrebnih za obavljanje distributivne djelatnosti.

„Dostavljeni zahtjevi operatora distributivnih sistema za odobrenje distributivne mrežne tarife temelje se na zahtjevu za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uključujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije i povećanjem zahtijevanog povrata na kapital“, stoji, između ostalog, u obavještenju Regulatorne komisije za energetiku.


Naglašavaju da pored povećanja zahtijevanih prihoda od strane operatora distributivnih sistema, na povećanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema (mrežarinu) utiču i povećanja troškova prenosa električne energije i rada Nezavisnog operatora sistema, čije utvrđivanje je u nadležnosti Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Iz Regulatorne komisije poručili su da se zahtjevi za odobrenje cijena i tarifa upućuju na javno razmatranje i da će biti održane javne rasprave, ali naglašavaju da u raspravi mogu učestvovati samo stranke u postupku i druga lica koja učestvuju u dokaznom postupku po odobrenju voditelja postupka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu....

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...

Najviše stranih gostiju bilo je iz Srbije: Srpsku u martu posjetilo više od 30.000 TURISTA

U martu 2024. godine u Republici Srpskoj je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na februar 2024....