BIJELJINA: Bez oboljelih, SLUŠATI STRUČNJAKE- zatvoren KARANTIN u Bijeljini

Datum:

Share post:

Nakon gotovo mjesec dana zalaganja medicinskih radnika, pripadnika Civilne zaštite, komunalnih službi i drugih institucija i pojedinaca koji su pomogli da se spriječi širenje virusa korona, u Bijeljini nema zaraženih lica kovidom-19, ali da bi epidemiološka situacija ostala nepromijenjena, građani i dalje moraju da slušaju savjete stručnjaka i prije svega ostanu kod svojih kuća i izbjegavaju socijalne kontakte, poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
– Sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da je stigao negativan retest za posljednju osobu koja je bila pozitivna na virus korona. Zahvaljujem svima na profesionalno urađenom poslu, ali ne smijemo se opustiti i dozvoliti da imamo novi klaster. Čak je i Srpska pravoslavna crkva saopštila da je važno da građani ostanu u domovima u vrijeme Vaskrsa i nadam se da će svi poštovati policijski čas koji će trajati od danas u 15.00 časova, do ponedjeljka u 5.00 časova – istakao je Mićić.
 
On je naglasio da je Gradski štab za vanredne situacije, u koordinaciji sa Republičkim štabom, odredio mjesto za postavljanje mobilne bolnice u Bijeljini koja će, u slučaju potrebe, raspolagati sa stotinu kreveta.

Struja i voda na bijeljinskom Hipodromu
 –  Mobilna bolnica će, ako bude bilo potrebno, biti postavljena na bijeljinskom hipodromu, a danas smo dali saglasnost za izdvajanje novca za uvođenje vode i struje na toj lokaciji. Kada je riječ o drugim odlukama vezanim za koordinaciju sa Republičkim štabom za vanredne situacije, prihvaćena je pomoć Ambasade Kine u BiH koja se prvenstveno odnosi na sredstva za dezinfekciju – rekao je Mićić.
 
Gradonačelnik Bijeljine je naveo da je prethodnih dana zasijedalo koordinaciono tijelo koje čine predstavnici Gradske uprave, Crvenog krsta i preduzeća TRB i da je zaključeno da će aktivnosti nabavke respiratora biti nastavljeno posredstvom menadžmenta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
 
– Ovo tijelo je ranije uplatilo novac jednoj kineskoj kompaniji i očekivai su respiratore, ali zbog kašnjenja isporuke, odlučeno je da Ministarstvo sada preko Moskve nabavi 50 respiratora, od kojih će 20 pripasti bijeljinskoj Bolnici, a 30 resornom ministarstvu – dodao je Mićić.

Zatvoren Dom učenika-karantin
Govoreći o situaciji u karantinima, on je istakao da je Dom učenika, u koji su smještana zaražena lica, dezinfikovan i zatvoren, te da će ponovo biti u funkciji samo ako bude bilo potrebe za tim.
 
Ohrabrujuće je, kaže Mićić, da se smanjuje i broj lica u samoizolaciji – ukupno 377, kao i to da se u karantinu u Osnovnoj školi Vuk Karadžić nalazi 20 osoba.
 
On je istakao da je u srijedu i četvrtak, 15. i 16. aprila, u Bijeljini podijeljeno oko 2.000 paketa pomoći za socijalno ugrožene kategorije.

Humanitarni privrednici Semberije
 – Kompanija „Mihajlović“ donirala je 500 paketa, uz koje je Gradska uprava obezbijedila maske i dezinfekciona sredstva, a zahvaljujem i „Karitasu“ koji je donirao po 150 paketa za mart, april i maj. Danas smo dobili informaciju da je Ambasada SAD u BiH, posredstvom Američkog kutka u Bijeljini, obezbijedila određeni broj sredstava za dezinfekciju, a podsjetio bih da ćemo danas podijeliti korisnicima Narodne kuhinje vaskršnje pakete koji će biti sadržajniji nego inače zahvaljujući Mljekari „Dule“, „Mocartu“, „Spektar Drinku“, Ribolovačkom udruženju, i „Rakić komercu“ – rekao je gradonačelnik Mićić.

Lovrićka: Pacijenti negativni
 Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić navela je da je u bolnički karantin smješteno 12 pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi virusom, ali da su testovi pokazali da su negativni.
 
– Ta lica će ostati u karantinu jer liječimo njihova osnovna oboljenja. Istakla bih da smo u posljednjih sedam dana vršili šira testiranja, posebno zdravstvenih radnika, i da niko od njih nije pozitivan. Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, dostavilo nam je PCR (PCR aparat) aparat i trebalo bi da sredinom naredne sedmice uspostavimo laboratoriju za virusologiju – navela je Lovrićka.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović upozorio je da građane ne smije da zavara stabilna epidemiološka situacija jer svjetski epidemiolozi smatraju da su naredne dvije sedmice ključne u borbi protiv virusa korona.
 
– Pod nadzorom Doma zdravlja trenutno je 397 osoba, taj broj se smanjuje, ali i dalje moramo ozbiljno shvatiti situaciju i poštovati propisane mjere – kaže Milovanović.
 
Na osnovu podataka koji su saopšteni na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije, u Bijeljini je do sada na virus korona testirano 251 lice, zaraženo je bilo 11, dvoje je preminulo, a devetoro je izliječeno.
 
Granični prelaz Rača u prethodna 24 časa prešlo je 105 vozila, a Pavlovića most šest vozila. Komunalna policija kontrolisala je 12 lica u samoizolaciji i svi su bili na svojim adresama, dok su pripadnici Policijske uprave Bijeljina izdali 18 prekršajnih naloga licima koja nisu poštovala policijski čas. Kol-centar dostavio je pakete sa namirnicama za 144 lica koja su nepokretna ili im je kretanje otežano.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije čestitali su svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti sutrašnji praznik Vaskrs, poželivši im zdravlje, sreću i blagostanje, uz nadu da će svi zajedno ubrzo proglasiti pobjedu nad virusom korona.    
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu....

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...

Najviše stranih gostiju bilo je iz Srbije: Srpsku u martu posjetilo više od 30.000 TURISTA

U martu 2024. godine u Republici Srpskoj je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na februar 2024....