BEZ USVAJANJA KONSOLIDOVANOG IZVJEŠTAJA O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA 2021. GODINU NA SJEDNICI SKUPŠTINE GRADA BIJELJINA

Datum:

Share post:

Četrnaesto zasijedanje Skupštine Grada održano je danas. Odbornici nisu usvojili konsolidovani Izvještaj o izvršenju budžeta za 2021. godinu.

Sumirajući rezultat današnje sjednice, gradonačelnik LJubiša Petrović je rekao da je bilo dosta neargumentovanih kritika koje se, prevashodno, odnose na dio budžeta oko suficita i istakao da je  zaustavljeno oduzimanje novca u višemilionskim iznosima.

– Suficit od preko 5 miliona konvertibilnih maraka i zaustavljanje otimanja narodnog novca, zapravo znače da je zaustavljena krađa provođena putem brojnih projekata. Postavlja se pitanje da li su to bili zaista kapitalni projekti. „Na papiru“ su prikazani veliki iznosi, a u praksi su realizovani projekti koji su zahtijevali mnogo manje novčanih sredstava – rekao je Petrović.

Bilo je diskusija i o javnim preduzećima i prigovora da su realokacijama premještena određena budžetska sredstva.

– Porazno je to što danas niko nije pomenuo zatečeno stanje u tim preduzećima i da su ista opljačkana. Konkretan primjer je „Toplana“. Nedostajale su po tri plate radnicima. Ovom preduzeću je ustupljen novac za podmirivanje tekućih potreba, prije svega za lična primanja zaposlenih.  U mnogim javnim preduzećima nije zatečeno ni stanje „pozitivne nule“. Pokrenuli smo sve pravne radnje da bi se loše poslovanje zaustavilo – pojasnio je gradonačelnik Petrović.

Što se tiče Komisije za izbor i imenovanja, on je naglasio da su upitni uslovi za kandidate, te da, prvenstveno, misli na poziciju direktora Centra za socijalni rad.

On se osvrnuo i na posljedice koje je proizvelo kasnije usvajanje budžeta.

– Što se tiče Izvještaja o izvršenju budžeta, niko nije pomenuo da su provođenjem procedura mnoge javne nabavke, tenderi i utrošak sredstava prenošeni u sljedeću godinu zbog  kasnijeg usvajanja budžeta i privremenog finansiranja koje smo imali u prva tri mjeseca prošle godine. Trenutno imamo situaciju da sa znatno manje novčanih sredstava održavamo komunalni red i higijenu. Razlog za to je, kao što je poznato, ogromno umanjenje budžeta od strane skupštinske većine – istakao je Petrović.

Naglasivši da Gradska uprava ostaje pri stavu da sve aktivnosti i trošenja novčanih sredstava moraju biti predočeni javnosti, rekao je da uvijek podržava aktivno učešće građana u rješavanju problema, da su njihove sugestije zbog određenih propusta javnih preduzeća uvijek korisne, ako su kvalitetno argumentovane. Samo tako daju doprinos da se ciljano djeluje prema rukovodstvu i da se nepravilnosti otklone. Sa druge strane, kada postoji situacija da se propusti dešavaju zbog smanjenog budžeta, mora biti istaknuto da je oduzimanje sredstava sa osjetljivih budžetskih pozicija, kao što je, recimo, smanjenje sredstava Odjeljenju za stambeno komunalne poslove dovelo u pitanje krpljenje asfaltnih oštećenja, održavanje zelenih javnih površina, pranje saobraćajnica. Na taj način skupštinska većina utiče na rad javnih komunalnih službi. On je rekao da će javnost će biti upoznata sa svim javnim nabavkama, poput one koja se odnosi na obezbjeđivanje besplatnih udžbenika svim osnovcima, a tu je i niz projekata novih koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života naših građana.

Kao jedan od skorašnjih primjera zloupotrebe u oblasti javnih nabavki, gradonačelnik Petrović je objasnio situaciju na lokalitetu Banjica.

– Stanje na terenu je pokazalo da „prikazani“ utrošak materijala ne odgovara stanju u realnosti. Sraman je obim izvedenih radova na pomenutom lokalitetu – narod je prevaren. Odgovorrni moraju biti kažnjeni. Gradska uprava će i dalje insistirati na transparentnosti i svi kanali trošenja novca su javni – rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, objasnio je zašto nije došlo do usvajanja konsolidovanog Izvještaja o izvršenju budžeta za 2021. godinu.

– U Izvještaju se vidi da je reabalansom, realokacijama i rezervacijom skrenuta pažnja sa neizvršenja jednog dijela budžeta – rekao je Đurđević.

On se osvrnuo i na Informaciju o realizaciji proljećnje sjetve i žetve u 2022. godini, jer je ista izazvala široku diskusiju.

– Održano je više sastanaka sa predstavnicima poljoprivrednika i mlinara. Nema dogovora o otkupnoj cijeni pšenice. Upućen je poziv ministrima poljoprivrede Borisu Pašaliću, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staši Košarcu, kao i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću i imamo informacije da će biti održan u poneđeljak, 4. jula, što nas raduje – kazao je Đurđević.

Na današnjem zasijedanju je usvojen i Izvještaj o radu grdaskog pozorišta „Semberija“. U vezi sa tim, Đurđević je rekao da je usvojen zaključak koji daje zaduženje savjetu za kulturu Skupštine Grada, Gradonačelniku i samom pozorištu da u roku od devedeset dana naprave plan aktivnosti, a sve sa ciljem promjene statusa ove ustanove kulture, kako bi ista dobila status narodnog pozorišta. U tom slučaju bi njegovo djelovanje bilo finansirano sa državnog nivoa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Danas isplata subvencija za đačke karte za srednjoškolce i za osnovce

Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je saopštio putem svog zvaničnog FB naloga da danas (utorak, 30. april 2024.) počinjeisplata...

DODIK: Najava premijera Crne Gore, Spajića, da će podržati rezoluciju o Srebrenici istorijski katastrofalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je najava crnogorskog premijera Milojko Spajić da će podržati rezoluciju...

Vulinov povratak! Biće novi potpredsjednik Vlade Srbije

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i aktuelni senator Republike Srpske, vraća se u Vladu Republike Srbije u kojoj...

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije...