NEŠIĆ DNS: Ustavni sud BiH je “kvazi sud“ – ustavotvorac, a ne tumač

Datum:

Share post:

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić ocijenio je potpuno demaskirajućom odluku Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

„Taj kvazi sud se ponovo ponaša kao ustavotvorac a ne tumač Ustava BiH. Volio bih vidjeti koji je to član Ustava BiH prekršen i u kojem to članu piše da visoki predstavnik donosi zakone kao što to tumači kvazi sud. U Ustavu BiH nijednom rječju se ne pominje visoki predstavnik, pa samim tim osporavanje njegove odluke ne može biti neustavno“, kaže Nešić.

On ističe da je sramotno obrazloženje sudije Ćemana da je visoki predstavnik postupio kao zakonodavna institucija, zamjenjujući nadležni organ.

„U kojem članu Ustava BiH piše da visoki predstavnik može zamijeniti Parlamentarnu skupštinu BiH i donositi zakone? To što je rekao Ćeman je rušenje ustavnog poretka, jer je Ustav BiH svojim članom IV.(4) propisao da je PS BiH nadležna za donošenje zakona. Niko, pa ni Ustavni sud BiH, nema pravo da ingerencije zakonodavca prenosi na druga lica“, kategoričan je Nešić.

On poručuje da Srpska treba ignorisati sve odluke ovog kvazi suda i raditi kao da one ne postoje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VIŠKOVIĆ: Srpska je finansijski stabilna

Srpska je finansijski stabilna. Od kraja 2018. godine do danas penzije su povećane za 60,1 odsto, a plate...

Aktiv žena SP Bijeljina organizovao akciju podjele vaskršnjih jaja (foto)

U susret Vaskrsu, najvećem hrišćanskom prazniku, Aktiv žena Socijalističke partije, Gradski odbor Bijeljina, organizovao je danas akciju pod‌jele...

Preminuo sveštenik Vojislav Vojo Čarkić – Pop Žućo

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao "pop Žućo", preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je u Srpskoj...

PETROVIĆ: SDS na lokalne izbore izlazi čistog obraza i mirne savjesti

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, dotakao se teme predstojećih izbora i liste SDS...