AGRO SAVJET: Sve što niste znali o MESOŽDERKI

Datum:

Share post:

Mesožderka spada u grupu karnivornih biljaka – njena jedinstvenost se ogleda u tome što se hrani i insektima i sitnim životinjama, a ne samo putem sunčeve svjetlosti i fotosinteze. Svoj plen uspjeva sama da privuče i uhvati u zamku. Ne samo što nije potrebno da vi hranite ovu biljku, već će to ona i sama obaviti. 

Ako ste ljubitelj neobičnih vrsta biljaka, ovo je pravi izbor za vas.

Ova biljka funkcioniše tako što ispušta miris koji je privlačan insektima, a potom ih uvlači u zamku. Tokom narednih dana ona koristi hranljive materije iz uhvaćenog plijena.

Mesožderka se može naći u močvarama, odnosno u staništima koja su bogata vodom i svjetlošću, ali siromašna hranljivim materijama. Upravo zbog toga, ona je razvila mehanizam koji privlači insekte. U najzastupljenije vrste spadaju Tustika, Rosulja i Venerina muholovka.

Krase ih jarke boje kojim privlače plijen, koji potom zarobe i vare pomoću jakih sokova. Neke od vrsta imaju ljepljive listove koji luče sokove.

Ovoj biljci potrebno je dosta sunčeve svjetlosti i to direktne, ali i često i obilno zalivanje. Ne uspijeva n svakom zemljištu, već u kiselom bijelom tresetu koji ne sadrži mnogo hranljivih materija. Zanimljivo je da mogu da rastu i na krečnjačkom tlu i u vulkanskom pepelu.

U toku zime ulaze u stanje “hibernacije”, a na proljeće ponovo bujaju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GORDANA GAJIĆ: Rana sjetva kukuruza nosi prednosti, ali i rizike

Ovogodišnji vremenski uslovi omogućili su veoma ranu proljećnu sjetvu u Semberiji, te je kukuruz, kao najzastupljenija ratarska kultura,...

VUJNOVIĆ: Kangoo Jumps je preporučljiv za sve uzraste (video)

Kangoo jumps je intenzivan visokomotivacioni trening koji aktivira mišiće cijelog tijela. "To je program koji je namjenjen kako...

Pokret za Bijeljinu sutra će se družiti sa sugrađanima i tradicionalno vršiti podjelu vaskršnjih jaja

Sutra, 3. maja u 10.00 časova, kod ulaza u Zelenu pijacu (pored San Marka) članovi Pokreta za Bijeljinu,...

Nevrijeme ponovo pogodilo Dubai – Kiša pada od noćas, uveli škole na daljinu

Ujedinjeni Arapski Emirati opet su na udaru velike količine padavina o čemu svjedoči kiša koja u Dubaiju pada od...