Firma sa kapitalom od jedne marke gradi autoput Banjaluka-Prijedor

Datum:

Share post:

– Kinezi s kojima je pred izbore u Vladi RS parafiran ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor osnovali su firmu u Republici Srpskoj koja će finasirati gradnju, a čiji kapital iznosi jednu marku, saznaje portal CAPITAL.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra u Banjaluci su parafirali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong Inernational” Jang Sju.

Tada je najavljeno da će konačno potpisivanje ugovora biti nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu. To se do danas nije desilo.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su rekli da je ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor parafiran 4. oktobra, čime je kineski partner stekao uslove da pokrene proceduru za odobravanje plaćanja koncesione naknade u matičnoj zemlji.

„Privredno društvo „Shandong Inernational“ ima rok od 60 dana od dana parafiranja ugovora da uplati koncesionu naknadu u iznosu od 1,5 odsto od vrijednosti investicije, što iznosi 4.466.600 evra. Očekujemo da kineski partner u predviđenom roku uplati navedeni iznos koncesione naknade, te da ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor bude potpisan po uplati ovih sredstava“, rekli su za CAPITAL u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Kinezi još nisu uplatili koncesionu naknadu od oko 8,7 miliona KM, ali jesu jednu marku za osnivanje firme „SDHS-CSI BH“ u Banjaluci koja će, kako je rečeno ranije u Vladi “projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor”.

Upis osnivanja te firme izvršen je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci „sa pravom obavljanja spoljnotrgovinskog poslovanja“.

Osnivači firme su „China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group“ iz Kine, a ugovoreni u uplaćeni kapital poslovnog subjekta je jedna KM. Kao zastupnik – direktor, bez ograničenja ovlašćenja imenovan je Jang Sju.

Republika Srpska će kineskoj firmi, koja će graditi autoput Banjaluka – Prijedor, u idućih 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra, a taj iznos biće obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS. Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, pisao je CAPITAL u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Autoput će biti dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezi će na kraju od Republike Srpske naplatiti 975 miliona evra.

(Capital)

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...

U Bijeljini organizovana 31. „Jajarijada“ (foto)

Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, JU Centar za kulturu „Semberija“ Bijeljina u saradnji sa SKUD „Semberija“, Gradskim pozorištem...