Znanje iz informatike Milica Škipina iz Foče brusiće u Hjustonu

Datum:

Share post:

Studentkinja treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Milica Škipina prva je Fočanka i jedna od rijetkih studenata iz Srpske koja je dobila priliku za stručnim usavršavanjem na Rajs univerzitetu u američkom gradu Hjustonu.

Ova dvadesetjednogodišnja Fočanka će zahvaljujući naučnom programu usavršavanja i razmjene studenata, a pod pokroviteljstvom Srpsko-američke privredne komore iz Hjustona, od 1. jula do 1. oktobra imati priliku da se na prestižnom svjetskom univerzitetu bavi istraživačkim radom iz oblasti računarstva, te dostigne znanje i iskustva neophodna svakom stručnjaku informacionih tehnologija. Milica je još jedan u nizu primjera da Republika Srpska ima talentovane mlade ljude koji znanjem briljiraju na fakultetima širom regiona, a sve više i svijeta.

Kao vukovac u osnovnoj i đak generacije u fočanskom srednjoškolskom centru odlično znanje stekla je iz matematike, fizike i informatike, osvajajući brojne nagrade na takmičenjima. To je i presudilo da školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Sada je na trećoj godini Studijskog programa Primijenjene računarske nauke i informatika, a u njenom indeksu stanuju samo čiste desetke sa položena 22 ispita.

– Smatram da je odlazak u Ameriku sjajna prilika da unaprijedim svoje znanje u ovoj oblasti, kao i znanje engleskog jezika, te da steknem i naučno i radno iskustvo kroz laboratorijski rad na konkretnom projektu. Još ne znam koji će to biti projekat, ali ćemo dobiti mentora i temu, a daću sve od sebe da što bolje obavim zadatke koji pred mene budu postavljeni – kaže Škipina, koja će sa još sedam kolega iz Novog Sada i Beograda proći tromjesečni stručni program.
Mlada Fočanka na novosadskom fakultetu nosi i jedno vrlo značajno priznanje. Dobitnica je izuzetne nagrade za uspjeh u toku studija, za ostvarenu ukupnu prosječnu ocjenu 10,00 u protekloj akademskoj godini.

– Tu nagradu smatram samo logičnim nastavkom onoga što želim i čemu težim, a doživljavam je kao podstrek za dalje napredovanje, kako meni, tako i svim drugim kolegama – kaže Škipina. U računarstvo i prirodne nauke zaljubila se još kao osnovac, da bi svoje znanje nadogradila tokom srednjoškolskog obrazovanja. Najviše, kako kaže, duguje svojim profesorima iz Foče koji su joj to znanje vrijedno prenosili.

– Meni je znanje koje su mi pružili profesor Dragan Kovač iz fizike, profesori Dragana Dobrota i Stanislav Ivanović iz matematike i informatike u srednjoj školi značilo toliko da mi je prva godina studija na fakultetu bila izuzetno laka i sam sve sam brzo savladala. Inače, znanje koje nose naši studenti je odlično i nije slučajno što su studenti iz Srpske jedni od najboljih na fakultetima u Srbiji – ističe mlada Fočanka.

Svakodnevno vježba i rješava logičke zadatke. To joj, kaže, pomaže da bez problema savladava gradivo i polaže ispite. Međutim, pored učenja stiže i da se bavi različitim hobijima, šetnjom, planinarenjem, te brojnim sportovima. Stipendista je Fonda “Dr Milan Jelić”, što joj, kako kaže, olakšava finansijski dio školovanja.

– To mi je velika pomoć jer uz tu stipendiju olakšavam porodici, a i mogu sama da se izdržavam – kaže Milica i dodaje da nakon završenih studija planira da upiše master u Novom Sadu ili u inostranstvu.

Brat
Milan Škipina, Miličin brat, sa kojim dijeli sobu u studenjaku, takođe je jedan od istaknutih studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Briljira u oblasti elektrotehnike, a i njegov indeks krase isključivo desetke. Oboje bi željeli da se nakon školovanja vrate ili u Foču ili u neki drugi grad u Srpskoj.

Izvor: glassrpske.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...