Elektroprivreda Srpske za projekte modernizacije TE Ugljevik i Gacko plaća 1,4 miliona KM!?

Datum:

Share post:

ERS je tendere za nabavku usluga tehničkog rješenja modernizacije TE Gacko i Ugljevik, finansijske evoluacije i konsultantske usluge raspisala u petak, a rok za predaju ponuda je 26. april.

Procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, za svaku od TE, iznosi 600.000 KM. S porezom bi ERS sve trebalo da plati 1.404.000 KM.

Predmetna dokumentacija treba da se sastoji od tehničkih rješenja radova na kotlovskom postrojenju, radova na turbopostrojenju i finansijske evoluacije sa određivanjem potrebnih ulaganja u modernizaciju i proračunom ekonomskih parametara opravdanosti investiranja.

Cilj izrade dokumentacije isti je za obje termoelektrane.

Projektom nisu obuhvaćene mjere za zaštitu životne sredine (smanjenje emisije NOx, SO2 i praškastih materija) radi usklađivanja sa propisima EU.

Što se tiče tehničke i profesionalne sposobnosti, ponuđači za oba tendera treba da imaju iskustvo u realizaciji najmanje tri projekta koji se odnose na analizu rada / proračune parnih turbopostrojenja u posljednje tri godine i najmanje tri projekta koji se odnose na proračune parnih kotlova u posljednje tri godine.

Ponuđač treba da ima na raspolaganju akreditovanu laboratoriju za ispitivanje sa važećim sertifikatom o akreditaciji čiji obim obuhvata termotehnička prijemna i pogonska ispitivanja parnih turbina i parnih turbopostrojenja prema određenom standardu.

TE Gacko je druga na zapadnom Balkanu po zagađenju vazduha sitnim česticama čije je udisanje štetno za pluća i srce, tvrdi više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine.

TE Ugljevik emituje velike količine sumpor dioksida (SO2) zbog čega jedina u BiH gradi 80 miliona evra vrijedno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Sporazum o modernizaciji termoelektrana Gacko i Ugljevik vrijedan 200 miliona evra trebalo je da bude potpisan još krajem maja prošle godine u Rusiji, te da ruska kompanija ZIO modernizuje termoelektrane u RS. Srpska je trebalo da pripremi dokumentaciju, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom. To se međutim nije desilo, a priprema dokumentacije tek počinje.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Danas isplata subvencija za đačke karte za srednjoškolce i za osnovce

Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je saopštio putem svog zvaničnog FB naloga da danas (utorak, 30. april 2024.) počinjeisplata...

DODIK: Najava premijera Crne Gore, Spajića, da će podržati rezoluciju o Srebrenici istorijski katastrofalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je najava crnogorskog premijera Milojko Spajić da će podržati rezoluciju...

Vulinov povratak! Biće novi potpredsjednik Vlade Srbije

Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista i aktuelni senator Republike Srpske, vraća se u Vladu Republike Srbije u kojoj...

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Rusija će ukazati da rezolucija o Srebrenici podriva Ustav BiH i Dejton

Rusija će danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj Bosni i Hercegovini vjerovatno kritikovati promovisanje nacrta rezolucije...