Otvoren Muzej ''Valter brani Sarajevo'' (foto,video)

Datum:

Share post:

Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je danas, na dan oslobođenja Sarajeva od nacizma u Drugom svjetskog ratu.

Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Foto: Avaz/RAS Srbija

Ta će muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

Foto: Avaz/RAS Srbija

– Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu – naglasio je direktor Centra Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura ”Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

 

– Po otvorenju muzeja planiramo mnoge aktivnosti dao bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu – kazao je Muzur, dodavši da je zato neophodna dobra saradnja sa svim kulturno-historijskim institucijama.

U Sarajevu je danas odata počast stradalima u Drugom svjetskom ratu i u proteklom ratu u BiH, te uručena nagrada “Počasni građanin” pjevaču Ajron Mejdena Brusu Dikinsonu.

Izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Duh i srce vodenice iz Priboja u Bijeljini

Dobro poznati vodeničar iz Priboja kod Lopara Anđelko Delić duh i srce svoje vodenice donio je i u...

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Praznična cijena prasadi ide i do 12 KM po kilogramu i to sve zbog manjka svinja na tržištu....

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...