Okrutni ubica iz Bijeljine pod budnim okom stražara u bolnici

Datum:

Share post:

Otmičar i ubica Osman Velagić (49) iz Janje kod Bijeljine prebačen je u UKC Republike Srpske nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje u KPZ Foča.

Velagić je u pratnji naoružanih stražara smješten u UKC na Kliniku za neurohirurgiju, nakon što se požalio na bolove u predjelu glave.

Pregledan je u bolnici u Foči, gdje mu nisu mogli pomoći, a zatim je prebačen u Banjaluku gdje će ga najvjerovatnije operisati. Sve vrijeme je pod budnim okom čuvara kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Velagić je u julu 2010. osuđen na 27 godina robije zbog otmice i ubistva Rasima Husića iz Bijeljine, slučaja koji je šokirao Srpsku, ali i region po brutalnosti koju su iskazali Velagić i saučesnici.

Ucjena

U optužnici se navodilo da je Velagić lično ubio Husića i da su optuženi, njegov sin Đulaga i Faruk Bukvić, uz dogovor sa Srđanom Bundrom iz Subotice, u aprilu 2009. oteli Husića i prebacili ga u Srbiju.

– Sve su uradili s namjerom da od njegove porodice iznude 150.000 evra. Husićevu porodicu zvali su iz Srbije, prijetili da će ubiti Rasima i tražili novac – navodilo se u optužnici.

Poslije priznanja krivice, Đulaga Velagić je osuđen na tri i po, a Faruk Bukvić na dvije i po godine zatvora.

Odbrana Velagića tvrdila je tokom sudskog postupka da nije bilo očevidaca ubistva, te da su postojale čak četiri verzije ubistva Husića, kako od strane tužilaštva, tako i verzije optuženih.

– Zašto bi Velagić prelazio toliki put da ubije Husića, kad ga je mogao ubiti i u Bijeljini? Takođe, zašto bi neko oteo čovjeka pred očima mnogobrojnih svjedoka, kao što to u optužnici tvrdi specijalno tužilaštvo – isticala je odbrana, ali sud nije prihvatio ovakve tvrdnje u korsti optuženog, pa mu je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora od 27 godina.

Zabetoniran u bunaru

Protiv optuženog su bili materijalni dokazi, svjedoci i vještaci, poslije čega je bez sumnje dokazano da je Velagić na najsuroviji način zloupotrijebio povjerenje žrtve i hladnokrvno ga ubio zajedno sa saučesnikom Srđanom Bundrom iz Subotice, protiv koga se vodio odvojeni postupak u Srbiji.

Rasim Husić je nestao u aprilu 2009, beživotno tijelo je mjesec dana kasnije pronađeno zabetonirano u bunaru u okolini Subotice u Vojvodini.

Policija je u prvim danima istrage uhapsila devetoricu osumnjičenih, koji su bili povezani s ubistvom. Prema nezvaničnim informacijama, Husić i Velagić, inače vlasnik građevinske firme u Bijeljini, krenuli su u Suboticu kako bi nabavili mramor za Husićevu novu kuću.

Nakon prelaska granice i ulaska na teritoriju Srbije, Husić je otet i odveden u okolinu Subotice, gdje su ga pretukli, te je ubrzo umro. Otmičari su ipak, nazvali njegovog brata i sina, koji rade u Njemačkoj, i tražili od njih 150.000 evra otkupnine.

Husićev leš policija je pronašla na privatnom imanju jednog od ubica u Subotici.

Motiv

Motiv otmice i ubistva Husića bila je činjenica da se Velagićeva građevinska firma “Ojle” nalazila u ogromnim dugovima.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

31. bijeljinska “Jajarijada” – Najtvrđe jaje donio Dušan Dragutinović, a najljepše našarano Vuk Maglajčević (foto)

U Centru za kulturu danas je održana 31. po redu "Jajarijada - tradicionalni izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta"....

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...