Bijeljina: Porodica Vojinović iz Velike Obarske usavršila proizvodnju vina

Datum:

Share post:

Vinogradarstvo u Semberiji nije razvijeno, a samo rijetki zasadili su vinovu lozu na svojim imanjima. Porodica Vojnović imala je dovoljno hrabrosti da prije 15 godina u selu Velika Obarska zasadi vinograd koji danas ima više od 1.000 čokota. Usavršili su proizvodnju vina, a odnedavno prave i vinjak.

Prve čokote vinove loze Vojnovići su zasadili prije 15 godina, a tri godine kasnije od svog grožđa napravili su i prve litre vina. Iz godine u godinu zasade su povećavali pa sada na površini od dva i po dunuma imaju 400 čokota muskant hamburga, isto toliko kabarne sovinjona, 200 čokota vranca. Planiraju da zasade više bijelog grožđa od kojeg su dobili izvanredno bijelo vino.

– Ima dosta posla i rada jer kažu da vinograd ne traži gazdu nego slugu i uvijek se mora pratiti i bolesti, jer ovdje je zahtjevno područje za vinograd , traži stalnu pažnjui i mora se stalno biti tu i gledati – kaže Snežana Vojnović.

Sin Nemanja ni nakon deset godina od završetka Fakulteta za fizičku kulturu nema posao. Vinogradarstvo je alternativa dok čeka zaposlenje i prilika da nešto zaradi. Planira proširenje vinograda i nabavku nove mehanizacije.

– Sigurno bijelo možda je muskata, jer ima fantastičnu rodnost, ukus vina. Što se tiče grožđa imamo dosta dobru slad, na muskatu smo dobili preko 20 odsto, na kaberneu i vrancu 20 odsto,što je za ovo podneblje s obzirom na vlažnost i broj sunčanih dana izvanredna slad. Mislim čak i maksimalna koja može da se dobije. 21 odstošećera u grožđu je vrhunski i daje i vrhunska vina koja imaju 14-15 odstoalkohola u sebi – priča Nemanja Vojnović.

Prošlogodišnji rod u vinogradu Vojnovića iznosio je više od tri tone od čega su napravili veoma kvalitetna vina, ali i vinjak rađen po recepturi koji su dobili od jednog monaha.

– Ovo je kaberne sovinjojon iz 2016. , 16 je prosječna godina u vinarstvu i proizvodnji vina. Dosta je dobrog kvaliteta iu Republici Srpskoj je rijedak slučaj da neko kaberne sovinjon uzgaja, francuska sorta daje vrhunska vina a stajanjem dobija na kvalitetu. Imamo vranac i druge sorte, ovdje smo ogledno posadili i San Džoveze da probamo i to, to su čuvena italijanska vina – tvrdi Slobodan Vojnović.

Vina i vinjak

Vojnovići su proizveli sa mnogo ljubavi, a u maju ova pića krasiće svadbene stolove na vjenčanju sina Nemanje što će biti i prilika da i brojni gosti daju ocjenu kvaliteta pića.

Izvor: rtrs.tv

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLAČIĆ: Gradonačelniče, zašto kasni isplata podsticaja za mlade preduzetnike do 35 godina punih 5 mjeseci, kada su sredstva planirana u budžetu

Saopštenje direktora Razvojne agrncije Bijeljina Marka Vlačića, povodom izjave Gradonačelnika Ljubiše Petrovića, prenosimo u cjelosti: ”U vezi sa javnim...

Duljaj smijenjen, Nađ vodi Partizan

Igor Duljaj nije više trener fudbalera Partizana, odlučeno je na sednici Upravnog odbora crno-belih. Ekipu Partizana će do kraja sezone...

Denver u polufinalu, Jokić poslao Lebrona „na odmor“

Košarkaš Denver Nagetsa plasirali su se u polufinale Zapadne konferencije, pošto su u prvoj rundi plej-ofa sa 4:1...

Partizani prije 79 godina ušli u ustašku “fabriku smrti”: Jasenovac gubilište veće i od Aušvica

Dijelovi 45. divizije Jugoslovenske narodno-oslobodilačke vojske oslobodili su 30. aprila 1945. godine koncentracioni logor Jasenovac, u kojem su...