“Prosvjeta“ obilježila međunarodni dan maternjeg jezika

Datum:

Share post:

Na Međunarodni dan maternjeg jezika Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Bijeljina i književni stvaraoci u gradu uputili su poruku o značaju očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Član „Prosvjete“ Dušanka Novaković rekla je novinarima da u eri globalizacije i „utapanja“ drugih jezika usljed velike upotrebe engleskog jezika posebnu pažnju treba posvetiti jezicima koji donose posebnosti u svjetsku kulturu.

„Svijest o jeziku pokazuje nam i nivo nacionalne svijesti i zato je neophodno da se svi uključimo u tu borbu za nacionalni identitet, jer samo sa vlastitim identitetom možemo dalje u Evropu u koju sa sobom nosimo i svoje kulturno bogatstvo“, poručila je Novakovićeva.

Druženjem u prostorijama „Prosvjete“ i čitanjem stihova ili odlomaka iz objavljenih književnih djela tridesetak autora iz Semberije ukazali su na potrebu njegovanja i stalnu borbu za maternji jezik u Republici Srpskoj, uz ocjenu da je to doprinos i evropskoj i svjetskoj kulturi.

Međunarodni dan maternjeg jezika uspostavio je Unesko 1999. godine, kako bi se skrenula pažnja na značaj kulturne i
jezičke raznolikosti u svijetu.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...