Zašto bi policija trebala imati traktore? (foto)

Datum:

Share post:

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom boju 2010. godine bio je glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. Akcija je svih ovih godina zaživjela u britanskoj policiji.

Kada je prije devet godina u Lincolnshireu, na istoku Engleske predstavljen policijski traktor, mnogi su se zapitali, čemu će služiti vozilo koje i nije toliko brzo i okretno prilikom, recimo, hvatanja kriminalaca. No, cilj britanske policije nije bio lovljenje alkoholiziranih poljoprivrednika ili bjegunaca, kao što je to bio slučaj početkom februara u Teksasu, nego podizanje svijesti o tehnikama prevencije poljoprivrednog kriminala, a tu se posebno misli na krađu vozila.

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom bojom tada je bio glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku.

Naime, ovom se akcijom željelo potaknuti poljoprivrednike da “označe” vlastite traktore sa Smartwaterom (pametnom tekućinom, op.a.) proizvedenom u jedinstvenim serijama koja se može vidjeti pod UV svjetlom tako da se traktor, u slučaju krađe, može lakše identificirati.

Izgled traktora je zabavn, ali iza njega stoji ozbiljna poruka – shvatiti ruralni kriminal, ali i blisko surađivati sa lokalnom zajednicom. Poljoprivredni kriminal može imati velik utjecaj na poljoprivrednika jer ako je traktor ukraden, čovjek može izgubiti posao i sredstava za život“, izjavio je tada glavni inspektor Phil Vickers koji je došao na ovu ideju.

Naime, tih su godina u Velikoj Britaniji mnogi traktori ukradeni i vjerojatno preusmjereni u istočnu Evropu i Rusiju. Samo u 2009. godini ukradeno je 2.000 traktora vrijednih 42 miliona funti (preko 93 miliona KM). Tada su traktori i poljoprivredni strojevi bili na vrhu popisa lopova u Velikoj Britaniji.

Ova je praksa prihvaćena i u drugim dijelovima Velike Britanije, pa su i druge firme donirale vozila, a jedan od traktora je u 2017. godini dobio i ime – Bobby, a ime mu je dala tada osmogodišnja Emily Woodyatt. Treba napomenuti i da jedna od britanskih policijskih postaja ima Facebook stranicu posvećenu ruralnom kriminalu – North Yorkshire Police Rural Taskforce

Nisam pronašla podatak je li stopa poljoprivrednog kriminala, odnosno ukradenih traktora smanjena pomoću Bobbyja i njegovih prijatelja, no čini se kako šest ukradenih vintage traktora u januaru, nije bilo obojano pametnom tekućinom.

Bilo bi zanimljivo vidjeti slične traktore i na našim cestama. Što mislite, koliko bi posla oko poljoprivrednog kriminala mogli imati?

Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

31. bijeljinska “Jajarijada” – Najtvrđe jaje donio Dušan Dragutinović, a najljepše našarano Vuk Maglajčević (foto)

U Centru za kulturu danas je održana 31. po redu "Jajarijada - tradicionalni izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta"....

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...