Doktor koji je voditeljki spasio ruku

Datum:

Share post:

Dr Marko Bumbaširević, koji je danas uspješno operisao voditeljku “Jutarnjeg programa” Deu Đurđević, nakon što joj je autobus u stravičnoj nesreći otkinuo ruku, jedan je od najvećih srpskih eksperata u polju medicine.

Nakon zahvata, on je ekskluzivno za Blic poručio da je opercija je uspješno završen i da je Dei spasao ruku!

– Upravo sam izašao iz operacione sale. Sada mogu da kažem da smo moj tim i ja spasili ruku. Takođe, cirkulacija je normalizovana. Bilo je mnogo ušivanja, ali, sve se dobro završilo – rekao je on.

Bumbaširević inače slovi za jednog od najboljih medicinskih stručnjaka Srbije i jedan je od osnivača mikrohirurgije u ovoj zemlji. Uvođenjem najnovijih tehnika i originalnih procedura u svakodnevnoj kliničkoj praksi u različitim oblastima hirurgije, postao je istaknut pionir i promoter ovog specijalnog polja hirurgije u Srbiji.

On je profesor ortopedske hirurgije i traumatologije, a jedanaest godina je bio šef Katedre za mikrohirurgiju. Nakon toga bio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Beogradu. Bubaširević, koji dolazi iz porodice medicinskih stručnjaka, danas je šef Katedre za rekonstruktivnu hirurgiju i mikrohirurgiju, ali i predsjednik Evropske federacije mikrohirurških udruženja.

Na njegov poziv prošle godine najveća svjetska imena iz oblasti mikrohirurgije gostovala su u Beogradu. Bubaširević je po prvi put u Srbiji organizovao kongres Evropske federacije mikrohirurških udruženja, a tom prilikom je rekao da Srbija ima svega 20 mikrohirurga.

– Srbija ima svega 20 mikrohirurga, ali naši rezultati u ovoj oblasti su i te kako zapaženi. Pioniri smo u svijetu u liječenju ratnih povreda. Mikrohirurgija nije skupa disciplina, ali je skupa neophodna oprema kao što su savremeni operativni mikroskopi, kakvi nam danas u Srbiji nedostaju – rekao je tada on.

Pomaže i životinjama
Bumbaširović sa svojim timom ljekara godinama čak pomaže i Zoološkom vrtu u Beogradu, a nakon jednog od zahvata svojevremenom je poručio: “To radimo zbog naše djece i našeg grada. Svi volimo životinje i ovo je odličan način da pokažemo svoju ljubav”.

I otac i brat eksperti, a i djeca studiraju medicinu
Njegovi podvizni su zaista brojni i teško da bi moglo da se precizira koliko je uspješnih zahvata iza njega, pa možda i ne treba da iznenadi i činjenica da potiče iz renomirane ljekarske porodice. Naime, njegov otac je Živojin Bumbaširević, vrhunski doktor koji je bio profesor Univerziteta u Beogradu, kao i dugogodišnji direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju.

Bio je član Odjeljenja medicinskih nauka, ali i Medicinske akademije Rima i Srpskog ljekarskog društva. Članstvom U SANU dao je ogroman doprinos radu na polju medicine.

Nagrađen je brojnim priznanjima, a bio je počasni član SICOT-a Udruženja ortopeda Francuske, Italije, Čehoslovačke, Njemačke i Mađarske, kao i član Međunarodne organizacije hirurga i Internacionalnog koledža za hirurgiju.

Brat Marka Bumbaširevića, Vladimir, takođe je veliki ekspert na polju srpske medicine. Profesor je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i akademik SANU. Do prošle godine bio je rektor Univerziteta u Beogradu. Koautor je više od 80 publikacija, naučnih radova, udžbenika, monografija, sa oko 300 citata prema podacima iz maja 2012. godine, a i dobitnik je Nagrade grada Beograda za medicinu.

Takođe, djeca Marka i Vojislava Bumbaširevića su krenula porodičnim stopama i studiraju medicinu.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...