Farma za proizvodnju mlijeka dnevno proizvede 2.000 litara

Datum:

Share post:

Da proizvodnja mlijeka u Srpskoj farmerima obezbjeđuje pristojan život, primjer je porodica Simić iz Vršana kod Bijeljine. Posjeduju savremenu farmu, sa sistemom za praćenje zdravstvenog stanja životinja. Imaju 85 muznih grla i dnevno proizvedu 2.000 litara mlijeka.
 

Proizvodnja mlijeka u Srpskoj ne može biti dovedena u pitanje sve dok postoje vrijedni farmeri kao što je Vićo Simić iz Vršana kod Bijeljine. 25 godina proizvodi mlijeko i unapređuje proizvodnju. Vlastitim sredstvima izgradio je savremenu farmu u kojoj, uz manje rada ostvaruje veću produktivnost i zaradu.

– Išli smo po Evropi i gledali šta drugi ljudi rade i kako sebi da olakšamo, da bude lakše za hraniti stoku, za musti, za tov, pa tek onda ostalo. Da bi bilo malo isplativije, mora se više novca uložiti – tvrdi Vićo Simić.

Od kada su uveli sistem za praćenje zdravlja, mlječnosti i drugih parametara za svako grlo u štali, tokom 24 časa, gubitke su sveli na minimum. A savremeno izmuzište omogućava da muža 85 grla traje samo sat i po.

– Ovakva muža koju ja imam nije nikakv teret. Јeste obaveza, ujutru, naveče, ali to smtram svojim poslom, pa nije teško – kaže Ljubica Simić.

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva, koje Simići uglavnom koriste za nove investicije.

– Podsticaji pomažu dosta. I ova zgrada je napravljena je odtoga. Da nije bilo podsticaja, nikada ne bih smio ni početi da radim – dodao je Vićo Simić.

Simići obrađuju oko 100 hektara zemlje od kojih je samo 10u njihovomvlasništvu. Zbog problema oko dobijanja ugovora o zakupu na 70 odstooranice ne mogu ostvariti podsticaj ni po jednom osnovu. Ali idu naprijed i planiraju dalju modernizaciju farme i nove investicije jer od ove proizvodnje lijepo živi njihova šestočlana porodica.

Izvor: rtrs.tv

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Načelnik opštine Lopare, Rado Savić, čestitao najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je sugrađanima i majevičkoj dijaspori hrišćanski praznik – Vaskrs. „Na praznike u kojima...

MRŠIĆ: 18. i 19. maja “I sajam ljepote i zdravlja” u Bijeljini – Novac od ulaznica biće proslijeđen Udruženju “GEA” (video)

U Bijeljini će 18. i 19. maja biti organizovan Prvi sajam ljepote i zdravlja u Hotelu "Drina". "Svi će...

DODIK: Srbija snažan oslonac Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija snažan oslonac Republici Srpskoj. Dodik je naveo da je...

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...