Oni su pravili pivo još u gvozdenom dobu? 

Datum:

Share post:

Arheolozi koji rade na projektu proširenja puta "A14" u Engleskoj veruju da su pronašli dokaz da je prvo pivo u Velikoj Britaniji proizvedeno u gvozdenom dobu.

Tokom radova na putu, iskopani su mali delovi ugljenisanih ostataka iz procesa pravljenja piva, koji bi mogli da potiču iz 400. godine pre nove ere, pa arheolozi smatraju da se tu radilo o pravljenju piva u gvozdenom dobu.

Šef arheološkog tima kompanije "Auto-putevi Engleske" doktor Stiv Šerlok je izjavio da je poznato da su drevni narodi koristili proces pravljenja piva kako bi pročistili vodu.

"Međutim, ovo je potencijalno najraniji dokaz ovog procesa u Velikoj Britaniji", napomenuo je Šerlok.

U projektu učestvuje 250 arheologa, a arheobotaničar Lara Gonzales, koja je pronašla "novi fascinantan dokaz o pivu", je izjavila da je nakon pregledanja dokaza znala da je ovo otkriće "nešto posebno".

"Mikrostruktura ovih ostataka jasno se promenila u procesu fermantacije i vazdušni balončići tipični za takav proces formirali su se prilikom ključanja i pasiranja tokom procesa proizvodnje piva", istakla je Gonzalesova.

Ona je uporedila istraživanje sa "traženjem igle u plastu sena", ali je naglasila da je za arheobotaničara neverovatno uzbudljivo da identifikuje ostatke ovakvog značaja i da učestvuje u otkrivanju fascinantne istorije zemljišta engleske grofovije Kembridžšir.

Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...

VLADA SRPSKE: Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece 60 miliona KM

Za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj u 2024. godini planiran je iznos od...

Kineski predsjednik sutra sa Vučićem u Srbiji

Nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar...

LAVROV: Dodik se jedini bori za dejtonske principe

"Rezolucijom o Srebrenici se žele slomiti Srbi" Lavrov poručio da se Dodik jedini bori za dejtonske principe Ministar spoljnih...