77 godina: Služen parastos žrtvama ustaškog zločina u Drakuliću

Datum:

Share post:

Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću jutros je počelo obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Nakon liturgije, kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je parastos za nevino ubijene, nakon čega je najavljeno polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše su uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Izvor: rtvbn.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Srpskoj rođeno 15 beba, a djevojčice su u blagoj prednosti

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 15 beba, osam djevojčica i sedam dječaka, potvrđeno je...

DANAS JE VELIKI PETAK – Najtužniji dan u hrišćanstvu

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Veliki petak, stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. Na Veliki petak...

Vučić položio cvijeće u školi „Vladislav Ribnikar“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", na godišnjicu ubistva devet učenika...

DAN SEĆANJA I TUGE! „Buđenje“ – satnica obeležavanja godišnjice masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Na današnji dan pre godinu dana u O. Š. "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji dečak ubio je 10 osoba –...