Na 94. sjednici CIK BiH raspravljalo se o prekršajima SDS – Volja naroda i kandidata ove stranke, Ljubiše Petrovića, aktuelnog gradonačelnika Bijeljine.

Prelaskom na drugu tačku dnevnog reda otvorena je diskusija o kršenju člana 7.2 stav 2.2 Izbornog zakona BiH. U tom kontekstu je navedeno da je Petrović zloupotrijebio funkciju gradonačelnika, jer je, kako se navodi, odobravao jednokratnu novčanu pomoć raznim pojedincima i udruženjima, iako ta sredstva nisu bila planirana budžetom niti su bila predviđena odlukom o izvršenju budžeta.

Dalje se na pomenutoj sjednici navodi da se radi o relokaciji sredstava koji je vršio aktuelni gradonačelnik i kandidat SDS – Volja naroda te da je riječ o prekršaju koji je činio u više navrata.

Prema prijedlogu nadležne službe (CIK BiH), SDS – Volja naroda, kao stranka koja je predložila kandidata, snosi odgovornost, jer su ove aktivnosti mogle predstavljati direktnu ili indirektnu kupovinu podrške birača u izbornoj kampanji.

Zbog ovih prekršaja predloženo je kažnjavanje SDS – Volja naroda novčanom kaznom od 3.000 KM, a Ljubiše Petrovića Petrović kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine kaznom od 5.000 KM.

Tokom rasprave, član CIK-a Franjo Belice Prutina spomenuo je sličan predmet koji se odnosio na politički subjekt Bosanskohercegovačka inicijativa, ističući da su se u oba slučaja koristili sredstva mimo budžetskih odredbi.

Na kraju, prijedlog je stavljen na glasanje, pri čemu je pet članova glasalo „za,“ jedan je bio „protiv,“ te je prijedlog usvojen.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име