Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je večeras u Šamcu da je veoma važno da lovišta imaju pse osposobljene za pronalaženje ranjene divljači.

Minić je istakao da je bitno da u lovištima koja imaju visokotrofejnu divljač, a i svaku drugu, postoje ovakvi psi kako divljač nakon ranjavanja ne bi propadala.

On je naveo da će Lovački savez Srpske i resorno ministarstvo pomoći generalno kinologiju, kao i novi Zakon o lovstvu.

– Uredićemo tu oblast koja sigurno zavređuje pažnju, jer svaki pravi lovac ima psa i na neki način se specijalizovao za određenu vrstu lova, pa samim tim i divljači – rekao je Minić nakon što je u zgradi „Stari sat“ prisustvovao predavanju Mihajla Hadži Pavlovića iz Zaječara o obuci i korištenju pasa tragača po tragu ranjene divljači u okviru manifestacije Kinološkog saveza Republike Srpske.

On je napomenuo da se i na ovaj način pokazuje briga o životinjama i prirodi u cjelini, što je značajno za ozbiljan lovni turizam.

Minić je istakao da je ove godine održano nekoliko manifestacija koje zavređuju pažnju kada je u riječ o lovstvu, a samim tim i kinologiji.

Na početku predavanja prikazan je polučasovni film koji obrađuje temu osposobljavanja pasa za traganje za ranjenom divljači.

Hadži Pavlović je rekao da je nakon prikazivanja filma pokazano 15 primjera iz prakse korištenja pasa tragača po krvi različitih rasa na različite vrste divljači.

U Šamcu je danas otvorena dvodnevna manifestacija Kinološkog saveza Republike Srpske u okviru koje će biti održana pokazna vježba, ispit i predavanje s ciljem unapređenja lovstva.

Sekretar Kinološkog saveza Republike Srpske Bojan Čenić rekao je ranije danas Srni da je cilj ove manifestacije, na kojoj oba dana učestvuje kao sudija, da se unaprijedi lovstvo u svakom smislu, pa tako i u smislu kinologije, a prije svega ispunjavanje zakonskih normi na tome da vlasnici i korisnici lovišta moraju imati pse obučene za rad na pronalasku ranjene divljači.

Dvodnevnu manifestaciju u Šamcu podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske po odobrenju Kinološkog saveza Srpske i u saradnji sa šamačkim Lovačkim udruženjem „Fazan“. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име