Udruženje žena oboljelih od raka dojke „GEA“, JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina uz podršku Doma zdravlja i JU Bolnice „Sveti Vračevi“ večeras su, sad već tradicionalno, organizovali stručno predavanje „Da stavimo zdravlje na prvo mjesto“.

„Sve aktivnosti u mjesecu oktobru su u svrhu promovisanja zdravlja, redovnih pregleda, inicijative za samopreglede, da žene steknu rutinu, da uvedu naviku samopregleda, a i redovnih pregleda u skladu sa potrebama, odnosno kako im ljekar kaže. Međunaordni mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježavamo i mi već godinama sa predavanjem u Biblioteci. Moram da se zahvalim Biblioteci koja uvijek učestvuje u organizaciji, odnosno, mogu slobodno reći da je nosilac organizacije predavanja“, rekla je Sanja Drinić, v.d. predsjednika Udruženja „GEA“ i dodala da je njihov zadatak da motivišu zdrave žene da idu na redovne preglede i uvedu rutinu samopregleda.

Prema njenim riječima, statistika nije dobra – rak dojke se ranije javljao kod žena preko 65 godina, dok se u savremeno doba granica pomjerila naniže – na žene mlađe od 45 godina.

„Godinama unazad zajedno sa Udruženjem „GEA“, Domom zdravlja i Bolnicom Bijeljina organizujemo stručno predavanje u okviru mjeseca oktobra – Ružičastog oktobra. Ona su izuzetno značajna i Biblioteka godinama zajedno sa ovim ustanovama i Udruženjem pokušava da osvijesti žene, sugrađanke da se pregledaju, da dođu na stručna predavanja i čuju nešto više o zdravlju i kako mogu sami sebi ili nekom svom bližem da pomognu“, istakla je Željana Arsenović, direktor bijeljinske Biblioteke.

Doktor Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina kaže da se u oktobru okupljaju da ukažu sugrađankama koliko je važna tema karcinoma dojke kao i prevencija, odnosno preventivni pregledi i samopregledi.

„Svaka dama treba da misli o svom zdravlju. Mi smo, kao Dom zdravlja, u toku mjeseca oktobra organizovali preventivne mamografske preglede i do sada smo obavili preko 150 mamografskih pregleda i već imamo par otkrivenih promjena koje zahtijevaju dodatnu dijagnostiku i eventualnu terapiju“, naveo je dr Vasilić i apelovao na sve žene starije od 20 godina da rade redovne samopreglede.

Šef onkološkog odjeljenje bijeljinske Bolnice, specijalista interne medicine i subspecijalista onkologije doktor Biljana Marjanović istakla je da je najmlađa dijagnostifikovana žena u protekloj godini imala 26 godina, najstarija 83, a čak 12% žena je do 42 godine.

„Prošla je još jedna godina i ovo definitivno postaje tradicionalno okupljanje u organizaciji Udruženja „GEA“ i ovih dana sam zbog toga proučila šta se dešavalo na teritoriji našeg grada unazad godinu dana. Od prošlog „sastanka“ do večeras, prema našim konzilijarnim odlukama, podaci su takvi da sa jučerašnjim danom je ravno 101 novootkrivena žena sa karcionom dojke. Za ovako malo područje nije mali broj. Preračunato na mjesečnom nivou, to je i više od osam žena. Dobra vijest je da se značajno javlja broj žena koje nam se javljaju prvi put sa metastatskim karcinomom dojke, što je možda najznačajniji podatak u svemu tome. To možemo zahvaliti savremenijoj i dostupnijoj dijagnostici, dobrom radu primarne i sekundarne zaštite, a možda je i najvažniji faktor svijest samih žena – a opet zahvaljujući Udruženju „GEA“ i medijima“, navela je dr Marjanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име