Menadžment Doma zdravlja Bijeljina unapredio je svoje usluge novim kadrom, prvenstveno za mališane.

Nataša Maksimović, diplomirani defektolog, smjer somatopedija – motoričke smetnje i poremećaji, zaposlena je u Domu zdravlja Bijeljina od jula ove godine, a godinu ranije odradila je pripavnički gdje se tokom godinu dana upoznala sa mališanima i stekla njihovo povjerenje.

Kroz svakodnevni terapeutski rad sa mališanima, vidljiv je njihov napredak, ali i zajednička ljubav koja raste iz dana u dan.

Nataša ističe da je motorika neizostavna i povezana je sa svim domenima i aspektima razvoja djece, kako govora, kognicije, pažnje, pamćenja, samostalnosti i svih svakodnevnih i školskih aktivnosti.

„Procjenom motorike stičemo uvid u to da li postoji neko drugo razvojno kašnjenje, tako da se somatoped u suštini bavi stimulacijom cjelokupnog psihomotornog razvoja. Kada se roditelji i dijete prvi put jave na pregled, sprovodimo defektološku procjenu. Ona nam služi da sa roditeljima napravimo individualni plan tretmana djeteta. U službi Doma zdravlja radimo timski, tako da često su uključeni po potrebi logoped, defektolozi drugih profila, psiholog i svi drugi stručnjaci“, kaže Nataša za portal Dešavanja u Bijeljini.

Nataša ističe da je veoma važno da roditelji znaju razvojne norme, odnosno norme koje većina djece treba da usvoji u određenom uzrastu. Ukoliko dođe do odstupanja, odnosno kašnjenja ili preskakanja određene faze, neophodno je javiti se stručnom licu na konsultacije.

„Nešto najvažnije što roditelji treba da zapaze, bilo bi možda puzanje, prohodavanje, ali i izostanak bilo čega što roditelji primijete. U zavisnosti od uzrasta, to može da bude sjedenje, dok u nekom kasnijem periodu predškolskom, javljaju se roditelji najčešće zbog fine motorike, zbog grafomotorike, međutim to je uglavnom uvijek praćeno kašnjenjima i sa govorom, kasno progovaranje, saznajne sposobnosti. Važno je da kažemo da je najoptimalniji period, odnosno, kada je najveća plastičnost mozga do treće godine. Tada najbolje rezultate postižemo i najbrže, međutim, nije nikada kasno da se roditelji jave i u školskom periodu i nekom kasnijem školskom periodu“, kaže Maksimović.

Uticaj okoline takođe je jako važan, ako ne i najvažniji. Nestimulativna sredina u kojoj djeca žive često se odnosi na sve veću izloženost ekranima djece, a sa druge strane imamo premalo boravka u prirodi, u kvalitetnom provođenju vremena sa roditeljima, u jednostavnim igrama, čitanja priča, igre mašte.

„Sve više djece se javlja sa problemima pažnje. To je često uzrokovano baš tim brzim slikama na ekranima,  često i pretrpanost igračkama, a zapravo potrebno je koristiti vrlo jednostavne metode na kojima leži zdrav rast i razvoj djece. Naprimjer igranje sa loptom, puzanje, penjanje, igranje sa kockama, slaganje. Sve su to vještine kroz koje djeca usvajaju i uče te vještine koje su im potrebne za dalje školovanje. Potrebno je da roditelji provode što više kvalitetnog vremena sa djecom“, ističe Maksimović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Činjenica je da posljednjih godina sve veća potreba za  defektolozima u raznim ustanovama, školama, vratićima i zdravstvenim ustanovama, te je tako menadžment Doma zdravlja prepoznao potrebu za somatopedom.

„Sve je više djece sa razvojnim kašnjenjem, ali je i sve veći broj djece koja nisu prepoznata da imaju neka razvojna kašnjenja. Zbog toga je važno probuditi svijest kod roditelja, ali i kod stručnjaka kako bi pedijatri, doktori porodične medicine i drugi stručnjaci znali kada i kome mogu da upute dijete. Roditelji se mogu javiti u prostorije Centra za zaštitu mentalnog zdravlja kako bi se zakazali na pregled ili konsultacije, a tretmane najčešće sprovodimo u Centru za fizikalnu rehabilitaciju gdje imamo opremljenu salu“, kaže Maksimović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име