dr DRagan Đorđić, specijalista ortpedije

Današnji dan, 16. oktobar, obilježava  se kao Svjetski dan kičme kako bi se podigla svijest o značaju očuvanja ovog vitalnog dijela našeg tijela. Kičmeni stub predstavlja osnovu lokomotornog sistema i ključnu strukturu za održavanje uspravnog položaja tijela. Kroz njega prolazi produžena moždina, zbog čega je očuvanje zdravlja kičmenog stuba od presudnog značaja za normalno funkcionisanje organizma.

“U savremenom društvu sve češće se susrećemo s problemima vezanim za degenerativne promjene na kičmenom stubu, naročito među vozačima, fizičkim radnicima i poljoprivrednicima. Nažalost, kod nas se pacijenti obično javljaju tek kada su ove promjene već uznapredovale, što otežava liječenje. Dok se u svijetu primjenjuju napredne metode, poput kiropraktičkih tretmana u ranim fazama, kod nas se liječenje uglavnom svodi na analgetsku terapiju i fizikalne procedure”, kaže dr Dragan Đorđić, specijalista ortopedije u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina.

Dr Đorđić navodi da je prevencija ovih oboljenja mora početi od najranijeg uzrasta, naročito u školama.

“Nošenje teških torbi, nedostatak fizičke aktivnosti i preveliki pritisak na djecu kroz sportske aktivnosti mogu negativno uticati na razvoj kičmenog stuba. Rješenje leži u većoj fizičkoj aktivnosti, ali prilagođenoj uzrastu djeteta. Fizička aktivnost u dječijem uzrastu nikako ne bi smjela da remeti proces biološko-reparativnog odrastanja, naglašava dr Đorđić. 

Kičma kao cjelina je vrlo opterećena koštana struktura te su s godinama degenerativne promjene neizbježne. Ove promjene često vode do suženja kičmenog kanala, kompresije živaca i smanjenja pokretljivosti, što značajno utiče na kvalitet života. Redovno održavanje fizičke aktivnosti i rana prevencija ključni su faktori za usporavanje ovih procesa i očuvanje funkcionalnosti kičmenog stuba. Bijeljinska bolnica ima tri ortopeda i dva ljekara na specijalizaciji iz ortopedije. U posljednjih deset godina uvedene su nove procedure iz ove oblasti, od operacije kuka, koljena do ramena.

“Uspjeli smo da dovedemo ortopediju u bijeljinskoj bolnici na neki zavidan nivo. Osavremenili smo traumatološke operacije, razvili implantacionu hirurgiju kuka i koljena, a uz pomoć iskusnijih kolega  iz Srbije,  čak i ramena.  Radimo i revizionu hirurgiju koja je veoma delikatna i skupa stvar, koja zahtijeva stručan i obučen tim. Trudimo se da sve što radimo u našoj bolnici bude na najvišem nivou. Potvrdu za naš stručan rad dobijali smo od kolega na kongresima i na ortopedskim sekcijama. U planu smo da u narednom periodu uvedemo traumatologiju, odnosno, operativno liječenje trauma kičmenog stuba. Imamo dosta pacijenata iz Srbije koji dolaze zbog sportskog povreda koljena. Takođe, velika je prednost što imamo dva dječija hirurga, koji preuzimaju uzrast do 18 godina. Kada je riječ o starijim pacijentima, česte su povrede lokomotornog sistema izazvane padovima, naročito kod žena starijih od 75 godina koje su pogođene osteoporozom. U takvim slučajevima je važno da se ne plaše, jer su ovo prirodni procesi starenja, ali se mora posvetiti pažnja preventivnim mjerama kako bi se spriječile teže komplikacije”, kaže specijalista ortopedije dr Dragan Đorđić.

On navodi da je saobraćajni traumatizam, kao značajan uzrok povreda kičmenog stuba, takođe u porastu, kako u svijetu, tako i kod nas. 

“Najteže povrede dešavaju se kod prevrtanja vozila, gdje najčešće dolazi do oštećenja kičmenih pršljenova i kičmene moždine, što može dovesti do kvadriplegije, odnosno potpune oduzetosti ruku i nogu. Kod manjih sudara česte su povrede vratne kičme i koje su većinom prolazne, ali mogu biti dugotrajne i bolne. Sve traume zahtijevaju hitnu dijagnostičku obradu, da bi se što prije uspostavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje, čime se mogu spriječiti dalje komplikacije i osigurati bolji ishod za pacijenta”, zaključio je dr Đorđić. U svijetu je 17. oktobar posvećen traumama kako bi se naglasila mogućnost i važnost prevencije povreda, nesreća i nasilja na globalnom nivou. 

Specijalista ortopedije dr Dragan Đorđić još je istakao potrebu za unapređenjem sistema stacionarnog fizikalnog liječenja, jer veliki broj pacijenata zahtijeva produženi fizikalni tretman koji trenutni zdravstveni sistem ne može uvijek obezbijediti. Bez obzira na sve izazove, ključ zdravlja kičmenog stuba leži u preventivnim mjerama, odgovarajućoj fizičkoj aktivnosti i pravovremenom reagovanju na prve znakove problema.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име