Direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović izjavio je da će 500.000 KM, uplaćenih putem Agencije za agrarna plaćanja, biti utrošeno za nabavku protivgradnih raketa i za izmirenje obaveza po kreditima za modernizaciju sistema protivgradne zaštite.

Govoreći o modernizaciji, Dejanović je podsjetio da je, između ostalih, aktuelna realizacija projekta “Podrinje”, koji se radi sa Vladom Srbije.

“Aktuelan je i projekat izgradnje dodatnih protivgradnih automatskih stanica na području Srpske, radi se i na dogradnji sistema s ciljem da se na svaku automatsku stanicu sa raketama postavi prizemni generator srebrnog jodida”, naveo je Dejanović.

Prizemni generatori su, dodao je Dejanović, uređaji smješteni u metalne ormariće, sa solarnim panelom, softverom, gorionikom i rezervoarom u kojem je smještena meteorološka otopina srebrnog jodida.

“Kada se donose zabrane za dejstvo protivgradnim raketama usljed letova aviona, sav posao odrade prizemni generatori. Oblak se zasiti sagorjelom otopinom, sprečava se formiranje grada i oblak izlučuje kišu ili sitni grad koji ne nanosi štetu svojom kinetičkom energijom”, pojasnio je Dejanović.

On je napomenuo da se rade i posebni programi sa Federacijom BiH, odnosno na proširenju protivgradne zaštitne na području Tuzlanskog kantona koji će, prije svega, doprinijeti opštoj zaštiti tog područja, ali i Semberije i Majevice.

“Znamo da su Semberija i Majevica često ugrožene gradom od aprila do oktobra”, rekao je Dejanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas posredstvom Agencije za agrarna plaćanja 500.000 KM za mjeru podrške javnom preduzeću Protivgradna preventiva Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име