Mrkva može da se sije i  tokom prvih dana novembra. Odgovaraju joj plodna zemljišta neutralne reakcije. Kvalitet  zemljišta ima najvažniji uticaj na formiranje  pravilnog korijena. Kada naiđe na kamen ili nepropusni sloj račva se i puca. Dobri predusjevi za mrkvu su mahunarke, paprika, paradajz, kupus, a loši su korjenasto i krtolasto povrće. Poslije nje se može sijati  skoro svo povrće. Najčešće se gaji kao drugi usjev u plodoredu, poslije biljaka koje se obilno đubre stajnjakom.

Mrkvu u tipu „Nantes“ treba sejati u šestorede  bankove širine  120 cm, s razmakom između redova 14 cm i rastojanjem između bankova pola metra. Sije se na  dubinu od 1,5 do 2 cm. U zavisnosti od temperature   nicanje može da traje  i do 20 dana. Da bi se skratio ovaj period  sjeme se prije sjetve naklijava ili  jarovizuje.

Za naklijavanje sjeme se stavi u platnenu vrećicu i kvasi umakanjem u hladnu vodu svakih pet sati tokom jednog do dva dana. Poslije namakanja se ocijedi  i ostavi na temperaturi od  18 – 20 stepeni. Tokom ovog tretmana sjeme polako bubri i povećava zapreminu. Prije sjetve ga treba prosušiti da bi se nicanje olakšalo i normalno nastavilo.

Jarovizacija sjemena nema veze sa jarovizacijom biljaka koja utiče na prorastanje i cvjetanje. Na početku ovog procesa kilogram sjemena se potopi  u litar vode i drži na sobnoj temperaturi  tokom 4 – 5 dana, tj. dok ne počne klijanje. Zatim se prenosi u frižider u kojem je temperatura  od 0- 1 stepena , i tu se čuva 10 – 15 dana.

Sije se u vležno zemljište. Jarovizovano sjeme niče 7-8 dana ranije od nejarovizovanog. Mrkva iz ovog roka  se vadi u martu. Tada  na tržištu ima dovoljno mrkve iz hladnjača, tako da u novembru treba sijati mrkvu samo ako postoji sigurno tržište.

 

Autor: Radojka Nikolić, savjetodavac za ratarstvo i povrtarstvo, PSSS Kruševac

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: PSSS Kruševac

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име