Zbog evidentne štete u poljoprivrednim gazdinstvima tokom ovogodišnje suše, iznos direktnih šteta na svim ratarskim i povrtlarskim granama poljoprivredne proizvodnje na području Semberije iznose minimalno 12 miliona konvertibilnih maraka, a indirektna šteta je preko 30 miliona KM, rečeno je nakon sastanka u Gradskoj upravi sa poljoprivrednim proizvođačima.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je rekao da je komisija, na čelu sa Stevanom Mesarovićem, radila nekoliko nedjelja na utvrđivanju štete.

„Jedan od zaključaka rada komisije je da je u prethodnih 24 godine, bilo je osam kalendarskih izrazito sušnih godina. Podsjetiću da je Grad Bijeljina 2022. godine, pomogao poljoprivrednim proizvođačima sa iznosom od 1.200. 000 KM, a 2023. godine, proglasili smo elementarnu nepogodu zbog olujnog nevremena i isplatili 1.100. 000 KM kao obeštećenje. Obraćali smo se resornom miistarstvu i Vladi Republike Srpske da reaguju, ali smo dobili jednu nulu. Za ovu godinu, a čuli smo od struke da ne postoje elementi za proglašenje elementarne nepogode. Grad će uputiti inicijativu za sastanak sa resornim ministarstvom, a Grad je ponovo spreman da opet bude stub podrške, ali tražimo da ne budemo opet sami”, rekao je Petrović.

Predsjednik komisije Stevan Mesarović rekao je da se počinje živjeti sa klimatskim promjenama koja se odražava na poljoprivredu.

„Mi smo radili na bazi struke i zaključeno je da se mora raditi na prilagođavanju klimatskim promjenama, raditi na navodnjavanju i elektrifikaciji parcela,  jer svi modeli pokazuju da će biti manje padavina i povećanja temperature”, rekao je Mesarović.

Predsjednik regionalnog Udruženja poljorivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić rekao je da su uputili zahtjev Gradskoj upravi za proglašenje elementarne nepogode.

„Tražimo da se uključe institucije i da vidimo kako i šta dalje,  jer bez pomoći institucija poljoprivrednici neće moći opstati”, rekao je Bakajlić i naglasio da je krajnje vrijeme da se zaštiti domaća proizvodnja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име