Samsung, južnokorejska tehnološka kompanija, mogla bi uvesti nove AI funkcije koje će se naplaćivati.

Naime, ta mogućnost je naznačena u bilješkama vezanim za lansiranje njihovih novih uređaja, poput pametnog telefona Galaxy S24 FE te tableta Galaxy Tab S10 Plus i S10 Ultra. Tako se u fusnotama spominje da će u budućnosti određene AI funkcije na Galaxy uređajima zahtijevati plaćanje, a prema tim navodima, to bi se moglo dogoditi krajem 2025. godine.

No, ovo nije prvi put da se takva mogućnost spominje, jer je slična napomena postojala prilikom lansiranja flagship pametnog telefona Samsung Galaxy S24 početkom ove 2024. godine.

Iako Samsung još uvijek nije dao precizne informacije o mogućoj cijeni ovih AI usluga, zvanično je potvrđeno da se na novim AI funkcijama aktivno radi. Očekuje se da će te funkcije donijeti naprednije mogućnosti u svakodnevnu upotrebu Galaxy uređaja, što bi moglo opravdati eventualno plaćanje za njihov pristup.

Dodajmo da plaćene AI usluge nisu novost u tehnološkom svijetu. Naime, kompanije poput OpenAI-a, kreatora cha bota ChatGPT te Googlea već naplaćuju naprednije funkcije i pristup jačim AI modelima. Takođe, nagađa se da bi i Apple mogao početi naplaćivati svoje napredne Apple Intelligence funkcije u budućnosti. A ovaj trend naplate za napredne AI funkcije pokazuje smjer u kojem tehnologija ide, s naglaskom na prilagodbu i poboljšanu korisničku uslugu uz određenu cijenu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Računalo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име